—айтът се разглежда най-добре с Internet Explorer. јко текстовете се наслагват, тр€бва да се промен€т настройките в Compatibility View Settings на Internet Explorer. “ова става така: ¬ десни€ горен ъгъл на прозореца на Explorer има бутон за менюто Tools с формата на зъбчато колелце. ћоже да се използва този бутон и Compatibility View Settings или горещ клавиш Alt-X. и след това b. ¬ полето Add this website записвате или dir.bg или med-bg.com и натискате Add, Close
«ј –ј«√Ћ≈∆ƒјЌ≈ ѕ–≈« ћќЅ»Ћ≈Ќ “≈Ћ≈‘ќЌ Ќј“»—Ќ≈“≈ “” 
 

ћј√ј«»Ќ» «ј Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ, ѕ–ќѕќЋ»—, ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷, ѕ„≈ЋЌќ ћЋ≈„»÷≈, ѕ„≈Ћ≈Ќ ¬ќ—Џ  » ƒ–”√» ѕ„≈ЋЌ» ѕ–ќƒ” “» ¬ —ќ‘»я, ѕЋќ¬ƒ»¬, ¬ј–Ќј, Ѕ”–√ј—

 

ƒќЅј¬» —“–јЌ»÷ј“ј  Џћ —¬ќ»“≈ ‘ј¬ќ–»“» 
√ћќ  ќћѕё“Џ–Ќј Ў ќЋј  ќћѕё“Џ–Ќј √–јћќ“Ќќ—“ ћј –ќ—»  ”–—ќ¬≈ WORD EXCEL  ќћѕё“–» ≈ —ѕ≈–“» ј¬“ќћј“»«ј÷»я Ќќ¬»Ќ» ѕЋќ¬ƒ»¬— » ѕјЌј»– —  –јЋ»÷ј ƒ≈“— ј ѕ–≈—“ЏѕЌќ—“ ѕЏ“Ќј Ѕ≈«ќѕј—Ќќ—“ ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷ ѕ–ќѕќЋ»— ѕ–ќѕќЋ»—ќ¬ ЎјћѕќјЌ ѕ„≈ЋЌќ ћЋ≈„»÷≈ ѕ„≈Ћј–—“¬ќ ‘Ћќ–ј ќ“–ј¬яЌ»я Ќј ѕ„≈Ћ»“≈ ѕ„≈Ћј– ћ≈ƒ Ќј ≈ƒ–ќ «Џ–Ќ≈¬ќ ¬≈—“Ќ»  ѕ„≈Ћ» ≈Ќ ј”—“» ј –≈…“»Ќ√ ЅќЋ≈—“» “ё“ёЌќѕ”Ў≈Ќ≈ –ј  Ќј √Џ–ƒј“ј –ј  Ќј ƒ≈Ѕ≈Ћќ“ќ „≈–¬ќ ¬ ѕјћ≈“ —“»’ќ¬≈ ƒќЅ–”ƒ∆ј –ј«Ќ» Ѕ»ЅЋ»ќ“≈ » «Ћј“Ќ» ƒ≈“— »  Ќ»√» ¬»Ћ’≈Ћћ ’ј”‘ ѕ–ќ√–јћј «ј Ћ≈ ÷»» —ЏƒЏ–∆јЌ»≈

ѕ„≈ЋЌ»“≈ ѕ–ќƒ” “» —≈ »«ѕќЋ«¬ј“ «ј Ћ≈„≈Ќ»≈ Ќј —Ћ≈ƒЌ»“≈ ЅќЋ≈—“»...
Ќј÷»ќЌјЋЌј –ј«¬ЏƒЌј ј—ќ÷»ј÷»я ѕќ ѕ„≈Ћј–—“¬ќ
Ќј÷»ќЌјЋ≈Ќ Ѕ–јЌЎќ¬» ѕ„≈Ћј–— » —Џё« /ЌЅѕ—/
—Џ¬≈—“»Ќ - ≈ƒЌќ »«„≈«ЌјЋќ ƒ≈“≈!!!
√ќ“¬ј–— » –≈÷≈ѕ“» — ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ » ѕ„≈ЋЌ» ѕ–ќƒ” “»

√–ј‘»  «ј ѕ–ќƒј∆Ѕ» Ќј ѕ„≈ЋЌ» ѕ–ќƒ” “» »  ќЌ—”Ћ“ј÷»»
ѕ–ќ√–јћј “≈—“ «ј √≈Ќ≈–»–јЌ≈ Ќј “≈—“ќ¬≈
ѕ–ќ√–јћј «јƒј„» «ј ”ѕ–ј¬Ћ≈Ќ»≈ Ќј “≈ ”ў» «јƒј„»
ЅЋјЌ » Ќј Ѕ”ЋЅјЌ  «ј ѕќѕЏЋ¬јЌ≈ Ќј  ќћѕё“Џ–

¬≈“≈–»Ќј–Ќќћ≈ƒ»÷»Ќ— » ƒЌ≈¬Ќ»  Ќј ѕ„≈Ћ»Ќј

ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷

назад

 напред

  


powered by FreeFind

Adobe Creative Suite Premium

Corel Corporation

 

Ќј√ќ–≈ ѕ–ќƒ” “» ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ ѕ–ќѕќЋ»— ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷ ѕ„≈Ћ≈Ќ ¬ќ—Џ  ѕ„≈ЋЌј ќ“–ќ¬ј ѕ„≈ЋЌќ ћЋ≈„»÷≈ ѕ≈–√ј —ѕ≈÷»јЋ»“≈“» –≈—”–—»

÷¬≈“≈Ќ ѕ–јЎ≈÷, ѕ„≈Ћ≈Ќ ѕ–јЎ≈÷ » «ƒ–ј¬≈

ќт 2012 г. предлагаме на нашите клиенти смл€н пчелен прашец. —милането се извършва със специална техника, което съхран€ва максимално полезните свойства на продукта, като му придава н€кои изключително атрактивни качества като:

  1. ѕо-при€тен вкус.

  2. ѕо-лесна употреба

  3. ѕо-пълно усво€ване

  4. ƒецата го харесват

  5. √отов за директна употреба.

Ќ€колко са начините на употреба. 1 чаена лъжичка от смл€н пчелен прашец се разбърква с малко кисело мл€ко или мед и може да се приема веднага без да се изчаква. ѕрепоръчва се приемането да е поне 30 мин. преди храна.
¬ъзможно е да се приема и без разтвар€не поради при€тни€ си вкус.
ћоже да се използва като подправка за пюрета, салати, картофи, палачинки с мед, макарони, ориз, месо и риба, пиле и др. като придава на храната леко сладникав пикантен вкус, на който децата са особени почитатели. “ова дава възможност смл€н пчелен прашец да се използва в малки количества редовно, което увеличава ползите от него.

—милането на прашеца в домашни услови€ с помощта на кухненски уреди уврежда продукта поради наличието на много вихрови потоци въздух, които се образуват от върт€щите се с гол€ма скорост метални перки. “ова води до окисление, поради което тр€бва да се изб€гва.

–азфасовки и цени:

ќпаковка от 50 гр. с цена 3 лв.
ќпаковка от 100 гр. с цена 5,50 лв.
ќпаковка от 500 гр. с цена 22,50 лв.

ћожете да поръчате пчелен прашец на тел. 032 624753, 0888456121, 0888370219 или на адрес

«а търговски обекти и складове на едро, за количества - преференциални цени.
ўе ¬и го изпратим с наложен платеж на посочен от ¬ас адрес или до офис на куриера до поискване.

ќт 2010 г. предлагаме на нашите клиенти пчелен прашец придобит по специална технологи€. ѕрашецоуловителите ни, които представл€ват специални метални решетки през които пчелите минават и остъргвайки краката си прашецовите топчета падат в специални чекмедженца са от суперинокс. —упериноксът е скъп материал, но по-важното е, че той е абсолютно инертен и по този начин прашецът не контактува с несвойствени материали, като така се намал€ва до минимум възможността чужди вещества да проникват в него. ќсвен това дъната на чекмеджетата ни са от нереактивни решетки, което също означава, че в наши€ прашец е сведена до минимум веро€тността от проникване на несвойствени вещества.  акто и до сега последващото събирането на пчелни€ прашец изсушаване се провежда в термостат, което гарантира сушенето на прашеца при температури под 42 градуса. “ова е важно за съхран€ване на биологично активните качества на прашеца без които употребата му като лекарство губи сво€ смисъл. ƒопълнителното изчистване чрез умерено силен въздушен поток отстран€ва от крайни€ продукт по-дребните и разрушени прашецови зрънца поради което до клиентите ни достига прашец с отлични качества и вънщен вид. “ова се вижда лесно през прозрачните стени на опаковките на прашеца ни. ”сили€та ни в тази насока продължават.

¬ търговската мрежа наши€т прашец се предлага стандартно в опаковки от 100 грама с цена 5 лв

или в опаковки от 500 гр. с цена 20 лв.

ѕродуктите могат да се поръчват на тел. 0888456121 и се изпращат с наложен платеж с куриери на —пиди или ≈конт експрес в ц€лата страна.

Ќачин на съхран€ване и употреба на пчелни€ прашец /полен/.

—ъхран€ването на пчелни€ прашец /полен/ за по-продължително време тр€бва да бъде на тъмно, студено и сухо м€сто. Ќай-добре това става в хладилник. ѕрашецът /поленът/ тр€бва да бъде в стъклен или пластмасов съд с плътно затвар€ща се капачка.

»ма различни описани начини на употреба. Ќай-добре е вечер 1 чаена лъжичка прашец /полен/ да се разбърка в половин-една кафена чашка кисело мл€ко. ƒобре е към мл€кото да се добави и 1 чаена лъжичка нектарен пчелен мед. „ашката с мл€кото и прашецът се остав€т в хладилник. —утринта сместта се разбърква и се приема на гладно /20-30 мин. преди храна/. “ази доза се приема с профилактична цел веднъж дневно. ѕри необходимост от по-интензивно въздействие е необходимо дозата да се увеличи до 2 - 3 пъти дневно.

ƒруг добър начин на употреба е чрез разтвар€не на прашеца в мед. «а целта от буркан с 1 кг. мед се изважда известно количество мед, така че да се освободи м€сто.  ъм остатъка се добав€т 100 гр. пчелен прашец. –азбърква се и бурканът се допълва с мед. –азбърква се отново. Ќеобходими са около 7-10 дни медът да проникне в прашецовите зърна и да ги направи меки и разтворими. ƒобре е сместта да се разбърква ежедневно 1 - 2 пъти. ѕриема се 3 пъти дневно по 1 чаена - 1 супена лъжичка преди храна.

 урсът, който тр€бва човек да провежда, за да има ефект е 2 - 3 месеца. Ќаскоро имах среща с баща на момче, което учи в гимнази€. “ой сподели, че всичките му съученици преболедували от нещо грипоподобно, а синът му - не. Ѕащата беше твърдо убеден, че това е в резултат на редовни€ прием на пчелен прашец по 1 чаена лъжичка дневно. “ова е особено важно през есенно-зимни€ период.

Ќе се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, разтвар€не на прашеца във вода. “ова води до намал€ване на силата на въздействие на продукта поради окисл€ване на част от съставките му.

 ак изглежда пчелни€т прашец /полен/

ћол€ за извинение посветените, но практиката показва, че много хора не зна€т изобщо за какво става въпрос. ƒори си спомн€м следни€ комичен случай: Ќа базар в ƒома на техниката в ѕловдив към масата, където сме изложили пчелни продукти - мед, прополис, прашец, приближават двама мъже - един по-възрастен и друг - по-млад. «апочвам веднага да об€сн€вам колко са полезни тези продукти и защо, при което възрастни€т ме спира с думите - Ќе ни об€сн€вай много, много. Ќие сме колеги. Ќашите пчели ....." » след обичайни€ в подобни случаи разговор за времето, за пашата, за цените на меда възрастни€т мъж опипвайки с ръка целофаново пакетче с прашец н€как между другото пита, "ј това какво е?".

ѕак в ѕловдив, на традиционни€ пчеларски базар пред ÷ентрална поща б€х поставил рекламна листовка за качествата, състава, ползата, начина на приложение на пчелното млечице. Ѕрошурата беше разположена на масата, а пакетчетата с прашец и шишенцата с прополиса б€ха до не€. ћлечице естествено н€маше, защото времето беше слънчево и топло, а неговото м€сто за съхранение е фризерът при минус 16 градуса. ƒесетки хора ме питаха, сочейки с пръст прашеца или прополиса - "“ова млечице ли е?".

“огава и при други подобни случаи обещавах, че ще публикувам снимки на прашец. » ето резултата. —нимките са от личната ни семейна колекци€.

 
ѕо време на цъфтеж пчела събирачка лети към цветовете, привлечена от аромата на нектара. 
 
ѕо време на събиране на цветни€ прашец /полен/ пчелата осъществ€ва абсолютно необходимото за живота на зем€та опрашване на растени€та 
 
ѕчелите събират цветни€ прашец /полен/ от много и различни растени€. “ова са мъжките семенни клетки на растени€та. 
 
—лед като е събрала цветен прашец /полен/ колкото може да носи на задните си крака, пчелата отлита към кошера. ѕрашецът вече е претърп€л обработка. ѕо време на събирането слюнчените жлези на пчелата отдел€т вещества, които спомагат залеп€нето на прашеца и формирането на прашецовите зърна. ‘ерментите от слюнката на пчелата са започнали да действат върху състава на прашеца. “ази преработка е една от причините поради ко€то пон€ти€та цветен прашец /полен/ и пчелен прашец /полен/ не са тъждествени, както по състав, така и по характера на въздействието си върху организма на хората и животните.  
 
ћного цветове, много цветен прашец /полен/,  много пчели, гол€мо плодородие 
 
„есто на входа на кошерите се чака ред за влизане. ƒобре се виждат прашецовите зърна закрепени по краката на пчелите. 
 
 огато приносът на цветен прашец /полен/ е обилен част от него може да падне на прилетната дъска и дори извън не€. “ова е най-често резултат на препълнени чекмедженца за пчелен прашец.  
 
“ака изглежда прашецът непосредствено след събирането му - като разноцветни оризови зрънца, защото е събиран от различни растени€. 
 
ѕчелни€т прашец /полен/ се съхран€ва на сухо, тъмно и студено м€сто - в добре затворени полиетиленови пликове, стъклени буркани с плътни херметично затворени метални винтови капачки, или се консервира чрез разтвар€не в мед. Ќа снимката прашец, насипан върху течен пчелен мед. ѕреди консумаци€ тр€бва да се разбърква до получаване на сравнително хомогенна маса.

******************************************************************************************************************

ƒ-р ћирослав ЅјЋ„≈¬

¬ажна забележка!

¬ цели€ документ по-долу, където се срещат изолирано думите мед и прашец става въпрос за пчелен мед и пчелен прашец.

— изключение на пчелната отрова, приложението на ко€то изисква строга дозировка и правила, останалите пчелни продукти са лишени от токсичност, от странични ефекти, противопоказани€ и несъвместимост с други препарати.  ато единствено противопоказание за употребата им може да се посочи алерги€та към т€х и захарни€ диабет. ѕоследното противопоказание не е абсолютно.

÷ветни€т прашец се нарича още полен. ƒумата произлиза от гръцката дума "пале", което означава и цветен и пчелен прашец. ѕоради тази причина и науката, ко€то се занимава с изучаването на прашеца се нарича палинологи€, а алергичните забол€вани€, предизвикани от прашеца на растени€та Ц полинози. ÷ветни€т прашец представл€ва овални образувани€ с размер от 20 до 40 микрона, които се съдържат в прашецовите торбички на цветните растени€. “ова са мъжките полови клетки на висшите растени€. ѕчелни€т прашец представл€ва събран от пчелите цветен прашец /полен/. ”потребата на пчелен прашец се препоръчва в Ѕибли€та,  орана, “алмуд, от древните египт€ни и китайци.

ѕчелите използват цветни€ прашец /полен/ за храна. “е го събират от растени€та, като го транспортират, прикрепен под формата на малки, колкото оризови, зрънца на задните си крачета. ѕри събирането на прашеца той полепва по микровласинките, които покриват т€лото на пчелата и така се осъществ€ва опрашването на растени€та при което многократно се повишава т€хната продуктивност. –азпространението на прашеца от в€търа е по-слабо ефективно. — предните си крачета, снабдени с четчици, пчелата събира полепналите по главата и антените, а със средните - по гърдичките и т€лото й микрозрънца, премесва ги с н€кои вещества и ензими, отдел€ни от слюнчените й жлези, както и с нектар, и ги прикрепва към третата двойка крака, които имат специални кошнички за прашец. “ака се образуват по две прашецови зрънца, наречени пелети. √олемината им е колкото на дребно оризено зърно, а теглото е 7-8 мг.  ÷ветът е разнообразен и зависи от вида на растени€та от които е събиран прашеца. ѕчелите отнас€т прашеца в кошера и го натъпкват в килийките. ≈дна килийка побира около двадесет товара прашец на една пчеличка. — главичките си пчелите натъпкват добре прашеца като по този начин го освобождават от въздуха в него.  илийките се запълват до две трети с прашец и след това пчелите ги заливат до горе с мед. —лед известно време, в резултат на ферментационни процеси, протичащи в услови€та на кошера при строго определени температурни услови€, прашецът се преобразува в перга. »менно пергата е храна за пилото на пчелите и единствен източник на аминокиселини за т€х.  ато храна за пчелите, прашецът н€ма алтернатива или заместител. »нтересно е, че в един и същ момент пчелите от различните кошери на един и същ пчелин събират прашец от различни растени€. “ова €вление се нарича флоромиграци€ и е резултат от дейността на пчелите разузнавачки, които са открили растени€та. ѕренасочване към друга паша настъпва едва след като се преустанови прашецоотдел€нето на първата. ≈дно прашецово зърно се състои от 100 хил. до 5 млн. спори, вс€ка една от които може да даде живот на ново растение.

»звестно е, че пчелни€т прашец има лечебно въздействие върху човешки€ организъм, поради което пчеларите го събират, като на входа на кошерите постав€т изкуствена преграда Ц ламаринена или пластмасова лента с пробити в не€ множество дупчици с диаметър 5 мм. ѕреминавайки през дупчиците, от задните крачета на пчелите се откачат топченцата с прашец, като падат в специални чекмеджета, разположени под дъното на кошерите (дънен прашецоуловител). ѕо правило, пчеларите събират прашеца всеки ден от чекмеджетата. —лед това го почистват от механичните примеси Ц загинали пчели или части от т€лото им, изсушават го в специални сушилни, опаковат го и го предлагат на пазара в чист вид или в състава на различни специалитети. ѕрашецът е и субстанци€ за фармацевтичната и козметичната промишленост. “ова не е случайно, тъй като съставът му е изключително богат и включва 35% въглехидрати; 20% белтъци; незаменими аминокиселини; ензими; всички витамини от група ¬; бета каротин; витамин C с изразен антиоксидантен ефект; витамин D имащ огромно значение за калциевата обм€на на организма и за изграждането на хитиновите обвивки при пчелите и костната система при човека; витамин ≈ имащ значение за потентността на организмите. ѕрашецът съдържа също така и микроелементи, растежен хормон, както и други биологично активни вещества, чийто състав не е известен и до ден днешен.

ѕоради богати€ си състав и изразени€ биологичен ефект прашецът се използва като хранителна добавка за повишаване на резистентността на организма, като подпомагащо лечението на неврологични забол€вани€ средство, а също така и при обстипаци€ /запек/ и доброкачествено увеличаване на простатната жлеза /аденом на простатата/, при възпалителни забол€вани€ на простата /простатити/ при мъжете, за повишаване на имунните сили на организма и защитата от остри респираторни и други инфекции. ѕриемането на половин унци€ (0,359 г.) пчелен прашец дневно задовол€ва минималните потребности на човешки€ организъм от аминокиселини.

ќбща характеристика на цветни€ прашец /полен/

≈жедневната консумаци€ на пчелен прашец може да снабди човешки€ организъм с необходимите витамини и микроелементи. »зследвани€ върху животни показват наличието на не съвсем точно идентифицирани вещества, които имат отчетлив гонадотропен ефект, повли€ват потентността и ускор€ват растежа на организмите. ѕрашецът има и регулираща чревните дейност функци€, както и антибактериален ефект, най-добре изразен спр€мо н€кои щамове на Salmonella, scherichia coli, Proteus. “ова го прави приложим при ентерити и др. стомашно-чревни забол€вани€. Ѕлагодарение на тонизиращи€ си ефект и афродизиачната активност той с успех се прилага при състо€ни€ на физическо и психическо напрежение. Ќ€кои изследвани€ показват добри€ му ефект при хипертони€ и забол€вани€ на черни€ дроб. Ќай-добре изразени€т му ефект е предотврат€ване на хипертрофи€та на простатната жлеза. ѕрашецът се усво€ва лесно от организма. “ой се абсорбира директно от стомаха. ƒва часа след приемането му компоненти на пчелни€ прашец се откриват в кръвта, гръбначно-мозъчната течност и в урината.

—ортове прашец

–азделното събиране на прашец в Ѕългари€, като страна с изключително богато разнообразие от растителни видове, е трудно. —ортовете прашец се събират от различни растени€ и имат различен лечебен ефект. ѕоленът, събиран от мащерка има изразени антисептични и стимулиращи качества. ѕоленът от салви€ има диуретичен и регулиращ гастро-интестинални€ тракт ефект. “ой също така действа регулиращо на менструални€ цикъл. —лънчогледови€т полен има диуретичен и леко слабителен ефект.

ƒивите растени€ предлагат широк набор от полени с различни терапевтични въздействи€. ѕрашецът от глухарчета има диуретичен ефект и положително вли€ние върху функциите на бъбреците и пикочни€ мехур, както и мек слабителен ефект. ѕрашецът на дивата мащерка има положително въздействие върху кръвообръщението, антисептичен ефект върху дихателната система, действа като мек афродизиак. ѕоленът събиран от рапица може да се прилага успешно локално при варикозни €зви. ѕрашецът, събиран от €бълки има превъзходно действие върху миокарда и повишава общи€ тонус на организма.

Ќ€кои декоративни растени€ също имат полени с интересни върху организма въздействи€. ѕрашецът на лъжливата акаци€ е с успоко€ващо въздействие. ѕрашецът на диви€ кестен подпомага венозното и артериалното кръвообръщение, функциите на черни€ дроб и на простатата, укрепва капил€рите.

÷ветът на полена се дължи на флавоноидите и на каротините.

—ъстав на прашеца

—урови€т пресен прашец съдържа 10 Ц 12% вода. —лед изсушаване, водното съдържание се намал€ва до около 4% и не бива да превишава 5%, ако съхран€ването ще бъде при стайна температура. ¬исоката калоричност от 246 ккал/100 г (за сравнение при меда е 310 ккал/100 г) се дължи на едната трета глюкоза и фруктоза в състава на прашеца, които се съдържат в нектара, който пчелите използват за формиране на прашецовите топченца. ѕрости и сложни белтъчини обуслав€т до 20% от теглото на прашеца. ¬идовете белтъци, които се съдържат в него достигат до 100 на брой. ѕрашецът има състав, подобен на пчелното млечице. “ой съдържа много пролин и хидроксипролин и други незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в човешки€ организъм. ≈динствени€т начин е да се набав€т с храната. ƒруги вещества влизащи в състава му са целулоза и целулозоподобни, лигниноподобни, ензими, липиди, каротиноиди, флавоноиди, микроелементи, витамини от група ¬, —, ј, D, E, рутин с капил€роукрепващ ефект и растежен фактор, алкохоли, алдехиди, естери, киселини, кетони. –утинът укрепва кръвните клетки, намал€ва кървенето, подобр€ва коагулаци€та, действа укрепващо на сърцето, нормализира високото кръвно нал€гане чрез въздействие върху кръвни€ поток.  

јминокиселини

мг %

¬итамини

мг %

ћинерали

мг %

аргинин

изолевцин

хистидин

левцин

лизин

метионин

фенилаланин

треонон

валин

4,7

4,7

1,5

5,6

5,7

1,7

3,5

4,6

6,4

C

B1

B2

B3

B5

B6

‘олиева киселина

H (Ѕиотин)

≈ (“окоферол)

1,4-205

0,4-1,5

0,5-1,9

0,3-5,0

4,8-21,0

0,5-0,9

0,1-0,7

0,5-0,7

0,3-170

фосфор

калий

калций

натрий

магнезий

мед

жел€зо

50-610

130-1140

30-1180

28-44

60-380

0,6-1,57

0,2-4,2

 ѕчелни€т прашец е най-богати€т на хранителни вещества продукт от всички останали произвеждани от медоносните пчели. “ой представл€ва прекрасен източник на протеини, въглехидрати, витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими, които помагат да израстне и да се поддържа един здрав организъм.

ѕрашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обм€на и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

 аква е структурата на една прашецова зърно. ¬ центъра й има жива клетка с две €дра. ќколо не€ има защитна обвивка, наречена спородерма, ко€то се състои от два сло€ Ц вътрешен богат на целулоза, ко€то придава физическа устойчивост на спората и външен Ц богат на липиди, ко€то предпазва спората от изсъхване. ћинимални количества селен предпазват от ултравиолетовото смъртоносно лъчение на слънцето. ¬итамини ≈, D, провитамин ј имат антиоксидантен ефект и неутрализират свободните радикали, които също имат разрушителен ефект върху живата клетката.

ѕрашец /полени/ и алерги€

ѕоленовите зърна, носени от в€търа и по-специално тези на върбата, брезата, тополата, липата са главните причинители на поленовата алерги€. ¬ъпреки това болните от полиноза не тр€бва да се колеба€т дали да консумират през устата /да €дат/ пчелен прашец. ¬ действителност повечето алергични вещества на цветни€ прашец вече са разградени в резултат на въздействието на секретите на слюнчените жлези на пчелите, отдел€ни по време на обработката на прашеца при събирането му. ѕчелни€т прашец е добър пример за парадокс, тъй като той ппредизвиква, но се прилага и за лечение на алергии. јнтиалергични€т и имуностимулиращи€ ефект на полена се свързва с наличието на мед, цинк, витамин ј, витамин ≈, селен, левцин, аргинин в състава му. ¬одеща рол€ при антиалергични€ ефект на прашеца игра€т флавоноидите, които блокират калциевите канали на мастоцитите и по този начин преп€тстват взривоопасното отдел€не на хистамин от т€х.

ѕрашец /полени/ и селен

ѕрашецът е много богат на селен. ¬ една супена лъжица, ко€то тежи около 12.5 гр. се съдържат 512% от дневната препоръчителна за човека доза селен. «начението на селена за организмза е гол€мо. “ой повишава имунитета, действа профилактично против ракови забол€вани€, против сърдечно-съдови и инфекциозни забол€вани€. —еленът е елемент, който влиза в състава на ферменти, които инактивират свободните радикали. ѕо този начин той оказва помощно действие на останалите антиоксидантно действащи съставки на прашеца като витамин ≈, —, ј. ”частието на селена като подпомагащ фактор в състава на н€кои ензими /глутатион пероксидаза/ способства освобождаването на организма от тежки метали и намал€ва т€хната токсичност най-вече за нервните клетки.

—транични реакции при употреба на прашец /полен/

ѕри употреба на прашец р€дко може да настъп€т коремни болки, диари€, обриви около устата. Ќай-често тези странични €влени€ настъпват при употреба на големи количества. ѕри други хора настъпват преходно в началото на лечението. Ќе се препоръчва да се приема прашец късно през нощта, защото поради психо-стимулиращи€ му ефект това може да доведе до безсъние. ѕрашец не се препоръчва на диабетици и на болни с бъбречна недостатъчност.

ѕротивопоказани€. Ќесъвместимост. —транични ефекти.

Ј        алерги€ към прашец

Ј        може да се приема по време на бременност

Ј        липсва несъвместимост с лекарствени препарати

Ј        липсва привикване към прашец дори след продължителен прием

Ј        липсва токсични €влени€ дори при приемане на високи дози

  ато странични ефекти се отбел€зват коремни болки, непри€тен вкус в устата, прилошаване. ¬ първите дни са възможни лек метиоризъм, лека диари€. јко прашецът не е разтворен са възможни коремни болки.

«а да съхраним здравето и работоспособността си на нас са ни необходими 22 аминокиселини. ќт т€х 14 могат да бъдат синтезирани в организма, а 8, наречени незаменими се внас€т с храната. ѕращецът е единствената известна храна, ко€то съдържа и 22 Цте аминокиселини.

ѕри какви забол€вани€ е показано приложението на цветен прашец: алергични състо€ни€, анеми€, астма, нарушено кръвообразуване, слабост на капил€рната стена, хронична умора, стимулант на имунната система, импотенци€, безплодие, бъбречни забол€вани€, менопауза, болести на простатата, €звена болест, мултиплена (множествена) склероза.

ѕолучаване и съхранение на прашец /полен/

ѕресни€т прашец съхран€ван в хладилник губи повечето от качествата си до една година.

»ма два метода на приготв€не на прашец и съхранение. Ќай-разпространен от т€х е чрез изсушаване до достигане на влажност 4-5%. “ова тр€бва да става в специални инфрачервени сушилни, снабдени с вентилатори, като температурата на сушене не тр€бва да превишава 40-42 градуса за 24-48 часа. —лед изсушаването може да се съхран€ва на студено и сухо м€сто Ц 5 градуса Ц около една година, а във фризер при минус 15 градуса н€колко години. ѕри стайна температура и без достъп на пр€ка слънчева светлина изсушени€т прашец може да се съхран€ва до 7 месеца.

»деален, но трудноприложим начин на съхранение е прашецът да се изсушава чрез замръз€ване още в ден€ на получаването му (лиофилизаци€).

ѕрашец /полен/ и стареене на организма

„овешкото т€ло е съставено от много клетки.  ато ц€ло здравословното състо€ние на организма се определ€ от състо€нието на неговите клетки. “е са най-малките живи градивни единици на организма. —ъсто€т се от външна обвивка, €дро съдържащо генетични€ материал, клетъчна течност разположена между €дрото и обвивката в ко€то има органели. ѕоследните способстват обм€ната на веществата в клетката, размножаването и възстанов€ването на повреди. –азличните клетки в организма имат различни функции. “е изграждат различни органи и тапицират кухините. ¬ъзстанов€ването на повреди като процес се наблюдава на органно или на тъканно ниво. ѕовредената клетка не може да се отремонтира. “€ загива, а на нейно м€сто се по€в€ва нова чрез размножаване на съществуващите. ѕричините за загиване на клетките са много. »ма н€кои органи, които са подложени на интензивни физически натоварвани€, които вод€т до унищожаване на големи количества клетки. ѕример за това са органите на храносмилателната система, които опростено могат да бъдат представени като една тръба оплетена от множество кръвоносни съдове, ко€то е малко разширена на места /стомах/, малко нагъната /черва/, в ко€то храната попада през горни€ отвор /уста/, подлага се на обработка чрез физическо въздействие /дъвчене/, въздействие на н€кои вещества, отдел€ни от жлезите /слюнчени, панкреатични/, жлъчката на черни€ дроб, стомаха. ¬ резултат на това храната се разбива на малки порции захари, мазнини, белтъци /аминокиселини/, които могат да бъдат транспортирани през стената на тази тръба, попадат в кръвообръщението и достигат до органи, където се обработват, до депа или като директен енергиен и градивен източник за всички клетки на организма.

Ќеусвоимите вещества се подлагат на гниене в дебелото черво и се отдел€т от организма във външната среда. ¬ътрешната повърхност на тази тръба е тапицирана със специални епителни клетки, които като плочки за бан€ изолират стените на тръбата от агресивното въздействие на солната киселина, жлъчните соли, храносмилателното въздействие на ензимите. ѕреминавайки през тази тръба храната излющва част от епителните клетки, но чрез интензивни процеси на деление в по-дълбоките слоеве на стената на червата и стомаха се образуват нови епителни клетки, които се избутват към вътрешната повърхност на тръбата за да € защитават. ƒелението на клетките, представено схематично е нещо като копиране на ксерокс. ƒобре известно е, че хубави копи€ се получават само от оригинали, а копи€ от копи€ вод€т до все по-гол€мо нарушаване на качеството. ¬ажно е да се знае, че нормално в организма при това копиране могат да настъп€т грешки при които клетката-копие малко се отличава от клетката-оригинал. —грешените клетки като правило се отстран€ват от имунната система на човека, ко€то различава сгрешената клетка като чужда и € унищожава. јко, обаче продукци€та на сгрешени клетки е много гол€ма, то имунната система не усп€ва да премахне всички грешки. Ќ€кои от т€х остават и започнат да прав€т свои копи€. “и€ копи€ вече имат качества различни от нормалните клетки. ѕо този начин се развиват раковите забол€вани€.

јналогично на храносмилателната система, дихателната система може да бъде представена като една найлонова торба с форма на грозд, оплетена с много кръвоносни съдове. ¬ъздухът, тютюневи€т дим, газовете от двигателите на колите, от комините на предпри€ти€та и домовете, прах, бактерии, вируси и др. попадат през отвора на торбата в грозда и попадат в системното кръвообръщение като по този начин достигат до вс€ка клетка на организма. » отново на границата с външната среда сто€т тапициращи вътрешната повърхност на торбата епителни клетки. “е също интензивно загиват и се размножават.

Ќай-големи€т орган на човешкото т€ло Ц кожата е подложена на интензивни физически и лъчеви въздействи€. “€ също е покрита от множество специализирани епителни клетки с повишена €кост и съдържащи пигмента меланин, предпазващ от ултравиолетовата слънчева радиаци€, които ежедневно се замен€т с нови.

ќтделителната система е огледално копие на дихателната. √рубо представено може да се използва аналоги€та с найлоновата торба с форма на грозд. Ќо тук от кръвоносните съдове, които оплитат гроздчетата се отдел€ ултрафилтрат, който в крайна сметка образува окончателната урина. “€ съдържа азотни вещества, уре€, амон€к и др. —тените на пикочните пътища граничат с външната среда и са тапицирани с плоски епителни клетки.

—ъществува една особена тъкан в организма на човека, наречена кръв. Ќепрекъснатото движение на кръвните клетки по съдовете е свързано с много гол€мо физическо натоварване. ƒопълнителните увреждани€ на мембраната на тези клетки води до разрушаване на еритроцитите и до анемии и други забол€вани€ на кръвта. “ова налага непрекъсната еритропоеза, т.е. продуциране на кръвотворни клетки.

ќт казаното до тук дон€къде става €сно защо най-често срещаните ракови забол€вани€ са на белите дробове, на стомаха и червата, на отделителната система и на простатата, на кръвотворната система.

¬ днешно време факторите, които вод€т до повишена смърт на клетките, и поради това до повишено напрежение при работата на имунната система, с произтичащите от това рискове от грешки при отстран€ване на дефектните клетки, са много. ≈дин от важните механизми на вредно въздействие на тези фактори върху организма са образуването на свободни радикали. “ова са вещества, които лесно влизат във връзка с липопротеидните външни мембрани на клетките и ги разрушават. “ова от сво€ страна води до напрежение на възстановителните и коригиращи грешките процеси, а от там и до по-висок риск от образуване на туморни процеси. Ќе тр€бва да се пропуска и фактът, че н€кои от клетките, например на нервната система н€мат възможност да се дел€т. — други думи казано, количеството на нервните клетки през цели€ живот на човека само намал€ва. “ова намал€ване на мозъчното вещество е в основата и на умствените и двигателните проблеми, които се срещат у възрастните и особено в страни с ниска култура на живот. Ќарушаването на възстанов€ването на н€кои клетки води също и до други нетуморни забол€вани€, които могат да станат причина за инвалидизирането, а в по-тежки случаи и до загиването на организма. —тава въпрос за увреждането на покриващите вътрешната повърхност на съдовете ендотелни клетки. “€хното увреждане лесно може да наруши кръвотока. ¬ м€стото на повредата става натрупване на кръвосъсирващи вещества, което може да доведе до инфаркти и инсулти поради запушване на кръвоносни съдове.

–азглеждайки всички тези системи не може да не обърнем внимание на промените, които настъпват и в опорно-двигателни€ апарат. «а жалост представата ни за болки в ставите при пром€на на времето при възрастни хора е само бегла предства за лавината от процеси, които настъпват в механиката и хидравликата на т€лото.  ои са водещите процеси, които до гол€ма степен определ€т качеството на живот в тази възраст. Ќай-генерализирано се зас€гат костите, които, особено при жените, са подложени на недостатъчтно отлагане на калций. –азвива се остеопороза. ќт забол€ването страдат и мъжете, но в по-малка степен и по-р€дко. ѕоради намалената здравина на костите най-често настъпват тежки счупвани€ при незначителни травми. ќсобено опасни са компресионните фрактури на телата на прешлените, които могат да увред€т гръбначни€ мозък. “е вод€т до залежаване на пациентите, до развиване на пневмонии и тромбо-емболични състо€ни€, които често финализират със смърт. ƒруг съществен процес е пром€ната на състава на съединителната тъкан, ко€то става по-слабо еластична, по-чуплива, по-лесно се къса. ѕричина за това е пром€ната на качествата на колагеновите и еластиновите влакна на съединителната тъкан, които полимеризират. ≈дна от важните причини за пром€на на тези влакна е окислението им от свободните радикали.  ато се има предвид, че стените на кръвоносните съдове са изградени в гол€ма степен от съединителна тъкан става €сно защо втвърд€ването им води до повишаване на кръвното нал€гане, а много често и до хеморагични инсулти и вътремозъчни кръвоизливи и хематоми, когато в резултат на повишеното нал€гане стената на съда се пука или просто се издува и се получава аневризма.

—тареенето на организма е сложен и недостатъчно изучен процес. ‘акт е обаче, че при едни хора настъпва по-бързо, а при други по-бавно. ѕри н€кои умствените способности, психиката са съхранени до дълбока старост, а при други не.

¬с€ко едно наше действие, насочено срещу старостта удължава живота и радостта от него.

ѕчелни€т прашец със сво€ балансиран състав от незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини, микроелементи, витамини, хормоноподобни вещества, растежен фактор, антиоксидантна, имуностимулираща и афродизиачна активност може да бъде един лесен начин за повишаване на качеството на наши€ живот независимо от възрастта.

ѕрашецът съдържа вещества, които действат профилактично и лечебно, подпомагат оздравителни€ процес на организма и укрепват резистентността на клетките, а с това и на органите, системите и цели€ организъм. “ой се прилага с успех при лечение на множество забол€вани€ като смущени€ от страна на простатата и се стигне до намал€ване на повишеното тегло.

—ъдържа инвертирана захар, ко€то не ферментира в стомашно-чревни€ тракт. “ака с успех може да се прилага при инфекциозни стомашно-чревни забол€вани€.  ато естествен лубрикант води до подобр€ване на перисталтиката на червата, намал€ва запека и отдел€нето на газове.

—ъдържанието на естрогеноподобни и андрогеноподобни хормони подобр€ва метаболизма и регенераци€та на тъканите, действа благопри€тно при остеопороза.

ѕриложение и дози

ѕрашецът може да се приема от здрави хора профилактично, а от болни при следните забол€вани€ и състо€ни€.

Ј        јнемии

Ј        јлергии

Ј        Ќа апетита действа нормализиращо

Ј        јстма

Ј         ръвообразуващо средство

Ј        ”крепва капил€рите

Ј        ’ронична умора, астени€

Ј        »мпотенци€

Ј        —терилитет

Ј        ÷елулит

Ј        Ѕъбречни смущени€

Ј        ћенопаузални смущени€

Ј        ќстеопороза

Ј        «абол€вани€ на простатата

Ј        язви

Ј        ћножествена склероза

Ј        ѕовли€ва положително продължителността на живот

Ј        «абав€ стареенето на организма

ѕри здрави хора

ƒневната доза за възрастни е 15 Ц 20 грама изсушен прашец за срок от 1 до 3 месеца. ѕрепоръчва се да се приема при см€ната на сезоните Ц в есенно Ц зимни€ и пролетно Ц летни€ период.

ƒеца на възраст 3 Ц 5 години Ц 5 Ц 10 грама дневно

ƒеца на възраст 6 Ц 12 години 10 Ц 15 грама дневно

ѕри болни хора

ѕри възрастни една седмица се приемат по 30-40 грама. ѕоддържащата доза е 15-20 грама дневно.

ѕри инцидентно приемане на прашец се препоръчва курсът да е минимум 6 седмици. ќптимални€т срок на приемане е 3 месеца.

јко се приема продължително време след 6 седмици прием се прави 6 седмици прекъсване.

¬ъншно приложение

¬ офталмологи€та

Ј        повишава визуални€ капацитет

Ј        подобр€ва корнеоретиналната циркулаци€

Ј        херпетичен кератит

Ј        корнео-конюнктивални изгар€ни€

Ј        трофични €зви на корне€та

Ј        хронични блефароконюнктивити, които са резистентни на друга терапи€

Ј        очна хирурги€

 ожни болести

Ј        кожна чупливост и различни наран€вани€

Ј        чупливи нокти

Ј        косопад

Ј        н€кои кожни забол€вани€ /авитаминози/

ѕикочо-полови болести

Ј        забол€вани€ на простатата

Ј        в гинекологи€та като супозитории, овули

¬ътрешно приложение

—ърдечно-съдови забол€вани€

Ј        исхемични болести на сърцето

o       сърдечна астма

o       стар миокарден инфаркт

o       хронична сърдечна недостатъчност

o       екстрасистолна аритми€

o       надкамерна пароксизмална тахиаритми€

o       хронична предсърдна фибрилаци€

o       л€в и десен бедрен блок

Ј        системна атеросклероза (церебрална и периферна)

Ј        систолна артериална хипертони€

Ј        есенциална артериална хипертони€

Ј        дислипидеми€

o       високи нива на серумни€ холестерол

o       високи нива на серумните липиди

—томашно-чревни забол€вани€

Ј        понижен апетит поради различни причини

Ј        запек

Ј        ентероколит

Ј        дивертикулоза, амебен колит, диари€, хронични чревни инфекции

Ј        стомашна €зва, гастрит, стомашно-чревни €зви, птоза на стомаха, стеноза на хранопровода или пилора

Ј        ускорен пакаж на храната след резекции на стомаха, при фистули

Ј        гастроентерити, €звен колит, проктити, спастични колити

«абол€вани€ на черни€ дроб

Ј        епидемичен хепатит във фаза на оздрав€ване

Ј        токсичен хепатит

Ј        хроничен хепатит (персисираща агресивна некроза)

Ј        хроничен хепатит с цироза

Ј        цироза на черни€ дроб

Ј        стеатоза

«абол€вани€ на уро-генитални€ тракт

Ј        хпоничен простатит, везикулит

Ј        простатит

Ј        аденома на простатата

Ј        периуретрална аденома

Ј        ендоцервикална ектопи€

Ј        ендоцервикална левкоплаки€

ѕсихиатри€

Ј        депресионен синдром

Ј        астени€

Ј        алкохолизъм

—ексологи€

Ј        полова слабост, сексуална астени€

Ј        импотентност

’ормонални нарушени€

Ј        хипогликеми€

Ј        климакс

Ј        нарушено протичане на пубертета

—индроми на дефицит

Ј        анемии (следкръвоизливни и хипохромни)

Ј        намалена употреба на белтъци

Ј        хиповитаминози, авитаминози

Ј        недостиг на микроелементи и винерали

Ј        предоперативни и следоперативни състо€ни€

ќнкологични забол€вани€

Ј        стомашно-чревни тумори

Ј        рак на гърдата

Ј        карцинома на простатата

Ј        рак на дебелото черво

Ј        рак на шийката на матката

Ј        лимфоидна левкеми€

Ј        миелоидна левкеми€

ƒезинтоксикант

Ј        радиационна болест Ц ’- и гама лъчи

Ј        интоксикаци€ с въглероден окис, въглероден двуокис, азотен окис, олово, живак, ƒƒ“, стронций, кадмий, йод, нитрати и нитрити

Ј        лекарства със силен токсичен ефект Ц химиотерапи€ при онкологични забол€вани€

»муностимулант

ѕсориаза

ѕриложение и дозировка

«абол€ване

ѕродукт

ƒози

ѕродължителност

јлтернатива

’ипохромна анеми€

перга

¬ъзрастни:

1 чаена лъжичка 3 пъти дневно

ƒеца до 1 год.:

1/3 чаена лъжичка 3 пъти дневно

ƒеца над 1 год.:

1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно

един месец

ѕерга с мед в съотношение 1:1 в същите дози и със същата продължителност

Ѕелтъчно гладуване

пчелен прашец

мед

10-30 грама прашец, смесени с 20-50 грама мед дневно

до нормализаиц€

ѕерга вместо прашец

ѕростатит

 апсули полен от 400 мг

6-8 капсули дневно

една година

 

ѕериуретрална аденома

ћед
+  прашец 10%
+ прополис 2% вътрешно

три чаени лъжички дневно

3 Ц 12 месеца

 

—упозитории, съдържащи пчелен прашец, пчелно млечице, прополис и мед

1 супозиторий дневно вечер

по един месец с почивка един месец

 

‘ерментаци€, гнилостни процеси, спастичен колит

ѕчелен прашец

20-30 грама дневно

докато се нормализират симптомите

суспензи€, съдържаща прополисов екстрат, поленов екстрат и ментово масло Ц по 3 чаени лъжички дневно

”вреждани€ на устната лигавица и на гърлото при лечение с кобалт при онкологични забол€вани€

—мес от мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице

ѕо една чаена лъжичка 3 пъти дневно

докато се нормализира целостта на лигавиците

 

 лимактерични проблеми

—мес, ко€то съдържа 20 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 250 грама пчелен мед

1 Ц 2 чаени лъжички дневно

ѕодобрение настъпма след 5 дни, изчезване на симптомите след 15 дни лечение.

 

 

ƒисменоре€ в млада възраст

—мес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед

5 грама сутрин преди закуска за два менструални цикъла

8 седмици

 

ѕри радиационна болест по време на лъчетерапи€ след оперативно отстран€ване на карцином

—мес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед

1 Ц 3 чаени лъжички дневно

ƒо нормализиране на състо€нието

 

 оронарна и системна атеросклероза. ¬исоко кръвно нал€гане

—мес от полен и растителен лецитин

ѕо 2 чаени лъжички дневно след храна

ѕо 15 дни от всеки месец

 

ѕри  урогенитални забол€вани€ пре- и постоперативно

—мес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед

ѕо 3 чаени лъжички дневно 4 Ц 7 дни преди операци€та.

—ледоперативно Ц до възстанов€ване на състо€нието

 

ѕчелен прашец по 15 грама дневно

≈ндоцервикална ектопи€

 рем, съдържащ 10% поленов екстракт и 5% прополисов екстракт

ћестно приложение

3-4 седмици

 

’ерпетичен конюнктивит, изгар€ни€ на роговицата и на конюнктивата, трофични €зви на роговицата, хроничен блефаро-конюнктивит, постоперативно в офталмологи€та

 олир с 2 Ц 5% поленов екстракт

ћестно приложение вечер

ƒо изчезване на симптомите

 

‘орма за поръчка на пчелен прашец

ƒопълнителни ресурси за пчелен прашец

ѕалинологи€, полен, прашец

http://www.geo.arizona.edu/palynology/polkey.html
ћорфологична класификаци€ на полени

http://www.bio.uu.nl/~palaeo/glossary/glos-int.htm
–ечник за полени и спори

http://www.geo.arizona.edu/palynology/

http://pollen.anu.edu.au/pollensearch.phtml
“ърсачка на полени

http://www.alfafarm.ru/beepollen_n.html

http://www.health-benefits.info/beepollen.htm
 акво представл€ва прашецът

http://www.nsp.kharkov.ua/production/index_bee_pollen.php

Robinia pseudoacacia - Ѕ€ла акаци€

http://tncweeds.ucdavis.edu/esadocs/robipseu.html

назад

 напред

 

ѕ–ќѕќЋ»—ќ¬ ЎјћѕќјЌ
÷≈Ќј 4.00 Ћ¬

ѕ„≈ЋЌќ
ћЋ≈„»÷≈
÷≈Ќј «ј 10 √–.
10.00 Ћ¬.

ѕ„≈Ћ≈Ќ
ѕ–јЎ≈÷ 100 g - 5 Ћ¬.
500 g - 22 Ћ¬,

 ѕ–ќѕќЋ»—ќ¬
—ѕ»–“≈Ќ
–ј«“¬ќ–
25 ml 30% - 3,50
Ћ¬

Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ - Ѕ” ≈“ ќ“ ƒќЅ–”ƒ∆ј
0.800 кг. - 8 Ћ¬.

Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ - Ѕ” ≈“ ќ“ ƒќЅ–”ƒ∆ј
0.950 кг. - 9 Ћ¬.

«ј ѕќ–Џ„ » 032624753
0888456121
0888370219

ћќ∆≈“≈ ƒј  ”ѕ»“≈ Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ - Ѕ” ≈“ ќ“ ƒќЅ–”ƒ∆ј

«ј ѕЏЋЌ»я —ѕ»—Џ  — ѕј–“Ќ№ќ–— »“≈ ћј√ј«»Ќ» ѕќ“Џ–—≈“≈ ¬ GOOGLE "ћј√ј«»Ќ» «ј ћ≈ƒ" »Ћ» ѕќ—≈“≈“≈ http://abiconic.dir.bg/bees/magazini.htm 

¬ ѕЋќ¬ƒ»¬
Ѕ”Ћ. »¬јЌ ¬ј«ќ¬ 74,
—≈–√»я «ј ѕЋќƒќ¬≈ » «≈Ћ≈Ќ„”÷»
Ќ≈ –јЅќ“»ћ — “ќ«» ћј√ј«»Ќ “Џ…  ј“ќ ’–»—“ќ » Ѕјўј ћ” ƒ≈Ћ„ќ  ќ—“јƒ»Ќќ¬ ƒяЋ ќ¬ Ќ» ƒЏЋ∆ј“ 365 Ћ¬. ќ“ ƒ≈ ≈ћ¬–» 2010 √. «ј —“ќ ј ќ—“ј¬≈Ќј Ќј  ќЌ—»√Ќј÷»я

¬ ћј√ј«»Ќј Ќј ”Ћ. "—Ћј¬яЌ— ј" 25 Ѕ
/«јƒ ¬ќ≈ЌЌј ЅќЋЌ»÷ј/

ѕ–ќƒј¬ј —≈ Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ ќ“ ƒќЅ–”ƒ∆ј

¬ ћј√ј«»Ќј «ј ѕЋќƒќ¬≈ » «≈Ћ≈Ќ„”÷» Ќј ”Ћ. "ѕ≈“ ќ ƒ. ѕ≈“ ќ¬" 57
/—–≈ў” ”„»Ћ»ў≈ ƒ”Ўќ ’јƒ∆»ƒ≈ ќ¬/

ѕ–ќƒј¬ј —≈ Ќј“”–јЋ≈Ќ ѕ„≈Ћ≈Ќ ћ≈ƒ ќ“ ƒќЅ–”ƒ∆ј

¬ —ќ‘»я
¬ ƒ≈ЌќЌќўЌ» ћј√ј«»Ќ» "Ѕ≈…Ћ»" — јƒ–≈—:

Ѕ”Ћ. "’–»—“ќ Ѕќ“≈¬" 59
”Ћ. "¬»’–≈Ќ" 37

Ќе работим с тези магазини, тъй като ни дължат пари.

 


ѕоследна пром€на: 02.04.2015 г. 02:01:41

ICQ 256933797, mIRC #bees, 032624753, 0888456121, http://www.bhbp.bg

‘орма за контакти