Сайтът се разглежда най-добре с Internet Explorer. Ако текстовете се наслагват, трябва да се променят настройките в Compatibility View Settings на Internet Explorer. Това става така: В десния горен ъгъл на прозореца на Explorer има бутон за менюто Tools с формата на зъбчато колелце. Може да се използва този бутон и Compatibility View Settings или горещ клавиш Alt-X. и след това b. В полето Add this website записвате или dir.bg или med-bg.com и натискате Add, Close
ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН НАТИСНЕТЕ ТУК
 

МАГАЗИНИ ЗА НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД, ПРОПОЛИС, ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ, ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, ПЧЕЛЕН ВОСЪК И ДРУГИ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА, БУРГАС

 

ДОБАВИ СТРАНИЦАТА КЪМ СВОИТЕ ФАВОРИТИ 
ГМО КОМПЮТЪРНА ШКОЛА КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ МАКРОСИ КУРСОВЕ WORD EXCEL КОМПЮТРИ ЕКСПЕРТИ АВТОМАТИЗАЦИЯ НОВИНИ ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР СК РАЛИЦА ДЕТСКА ПРЕСТЪПНОСТ ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ПРОПОЛИС ПРОПОЛИСОВ ШАМПОАН ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ ПЧЕЛАРСТВО ФЛОРА ОТРАВЯНИЯ НА ПЧЕЛИТЕ ПЧЕЛАР МЕД НА ЕДРО ЗЪРНЕВО ВЕСТНИК ПЧЕЛИ ЕНКАУСТИКА РЕЙТИНГ БОЛЕСТИ ТЮТЮНОПУШЕНЕ РАК НА ГЪРДАТА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО В ПАМЕТ СТИХОВЕ ДОБРУДЖА РАЗНИ БИБЛИОТЕКИ ЗЛАТНИ ДЕТСКИ КНИГИ ВИЛХЕЛМ ХАУФ ПРОГРАМА ЗА ЛЕКЦИИ СЪДЪРЖАНИЕ

ПЧЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЕДНИТЕ БОЛЕСТИ...
НАЦИОНАЛНА РАЗВЪДНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО
НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ /НБПС/
СЪВЕСТИН - ЕДНО ИЗЧЕЗНАЛО ДЕТЕ!!!
ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ С ПЧЕЛЕН МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ

ГРАФИК ЗА ПРОДАЖБИ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ И КОНСУЛТАЦИИ
ПРОГРАМА ТЕСТ ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА ТЕСТОВЕ
ПРОГРАМА ЗАДАЧИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕКУЩИ ЗАДАЧИ
БЛАНКИ НА БУЛБАНК ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА КОМПЮТЪР

ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИ ДНЕВНИК НА ПЧЕЛИНА

ПРОПОЛИС ( ПЧЕЛЕН КЛЕЙ )

назад

 напред

  


powered by FreeFind

Adobe Creative Suite Premium

Corel Corporation

 

НАГОРЕ ПРОДУКТИ ПЧЕЛЕН МЕД ПРОПОЛИС ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ПЧЕЛЕН ВОСЪК ПЧЕЛНА ОТРОВА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ ПЕРГА СПЕЦИАЛИТЕТИ РЕСУРСИ

Поредицата статии, посветени на прополис, познат още като пчелен клей, се обогатява непрекъснато. Тя е породена от нашето желание да Ви запознаем с най-различни продукти, съдържащи в себе си прополис ( пчелен клей ). В семейството ми е имало и има лекари, биолози, пчелари, агрономи, юристи, учители, акушерки и всички ние по категоричен начин сме се убедили във високата ефективност и полза, която ни носи прополис ( пчелен клей ) при неговата употреба в един или друг вид. Убедили сме се, че колкото повече прополис ( пчелен клей ) има около нас, толкова по-здрав е нашият бит и толкова по-тесен е фронтът на болестите за настъпление. Но това не е наше откритие. Милиони години прополис е било единственото, но въпреки това универсално оръжие на растенията  за борба с микроорганизмите - вируси, бактерии, плесени, гъбички, инфузории и др. Пчелите събират прополис ( пчелен клей ) от растенията и буквално застилат всички повърхности в кошера с него, в това число и тялото си като така се предпазват от микроорганизмите, които ииначе, без прополис ( пчелен клей ), в условията на кошера, където температурата и влажността са особено подходящи за тяхното развитие, бързо биха взели преднина и биха довели пчелното семейстдво до гибел.

Как можем да си приготвяме лекарствени препарати от прополис ( пчелен клей ).

Прополис ( пчелен клей ) в кошера

Методика за събиране на прополис ( пчелен клей )

Физични свойства и химичен състав на прополис ( пчелен клей )

Хипотеза за ефективността от прилагането на прополис ( пчелен клей )

ПРОПОЛИС ( ПЧЕЛЕН КЛЕЙ, Propolis )

Всяко едно твърдение, че прополис е панацея, особено в контекста на разгарящата се грипна епидемия (пандемия) и, че употребата му ще ни спаси от преболедуване от свински или птичи грип би било спекулативно без наличието на категорични научни доказателства. Факт е, обаче, че такива доказателства се получават трудно и за тях са необходими две задължителни условия. Първото от тях е целенасочено научно изследване на въздействието на прополис ( пчелен клей ) и препарати на прополис ( пчелен клей ) в конкретна епидимична обстановка. Второто условие е по-скоро следствие на първото и означава изследванията да продължават доста време, време които ние нямаме. Дори специфичната ваксинация, плод на най-нови технологични достижения на човечеството,  ще бъде достъпна и то за ограничен кръг от хора след края на 2009 година. В България изследвания за въздействието на прополис ( пчелен клей ) върху грипни вируси през последните години не са провеждани. Може и да е случайно, но на мен като лекар ми прави впечатление, как епидемията обхваща все нови и нови области, а в Пловдив цари едно относително благополучие. Каква е причината? По-скоро какви са причините? Възможно ли е това да е резултат на здравословния начин на живот, на хранене на пловдивчани? И ако това е така не сме ли допринесли и ние като пчелари - професионалисти за този укрепнал здравен статус на жителите на Пловдив - град и област чрез своите ежегодни изложби и базари на мед, прополис ( пчелен клей ), прашец, пчелно млечице и други пчелни продукти и производни, чрез нашата просветителска дейност за ползите от употреба на тези продукти за здравето и дълголетието на човека. Никой не може да каже категорично дали това е така, липсват научни доказателства, но практически такива колкото искаш. Вече на няколко места клиенти и партньори ме посрещат с думите: "От Вашия пчелен мед кашлицата ми спря за 2 дни". или пък "Баба ми престана да кашли от Вашия мед". В съшност няма значение чий е този мед. Важно е той да е натурален пчелен мед, термично необработван, невтечняван, неразреждан с глюкозо-фруктозен сироп, изосуит.  При грипни състояния се препоръчва "изсмукването" на 1 чаена лъжичка кристализирал пчелен мед на всеки 2 - 3 часа. Ако към тази терапия се приложи и пръскане на гърлото с 30% прополисов спрей или правенето на гаргари с 6-10% спиртен разтвор на прополис ( пчелен клей ), то ефектът е още по-добър.

Кое ме провокира да напиша тези редове. В никакъв случай причината не е, че искам да Ви продавам този ценен продукт. Преди около седмица имах работа с нерендосан дървен материал. Като следствие в ръцете ми се забиха няколко т.нар. чепчета. Някои от пораженията започнаха да нагнояват видимо. Болката се засилваше с часове. Само три накапвания с 30% спиртен разтвор на прополис ( пчелен клей ) бяха достатъчни за да изчезнат всички болестни промени. Поради тази причина бързам да Ви окуража да използвате прополис ( пчелен клей ) за профилактика и лечение на грипни и други заболявания.

д-р Мирослав Балчев, Пловдив 13.11.2009

ПРОПОЛИС ( ПЧЕЛЕН КЛЕЙ, Propolis )

(ОСОБЕНОСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО)

По-долните редове ще прозвучат малко стряскащо, но не бързайте със заключенията. Описаните проблеми при употреба на прополис ( пчелен клей ) са рядкост, но трябва да подходим внимателно и отговорно при първото приемане на продукта. Защото може да сме алергични към него или някоя от съставките му без да знаем това. Това е малко вероятно, защото прополис ( пчелен клей ) е природен продукт с повсеместно разпространение и алергия към него трудно може да остане скрита дълго време. От друга страна ако приемате пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице и нямате алергични реакции, то вероятността да имате алергия към прополис ( пчелен клей ) е практически равна на 0, защото прополис ( пчелен клей ) се съдържа в тези продукти. Все пак прочетете по-долните редове и бъдете внимателни, особено при деца!

д-р Мирослав Балчев, Пловдив 24.10.2008

Напоследък (24.10.2008) за прополис ( пчелен клей ) се говори особено интензивно. Това не е случайно. Той наистина е ценен и полезен продукт. Вътрешното му прилагане при язвена болест, за усилване на имунитета, външното приложение за лечение на гингивити, парадонтози, херпеси, наранявания и др. са много ефективни. НО!

Не трябва да се препоръчва като абсолютно безопасен препарат. Това не отговаря на истината, а в някои случаи може да провокира появата на по-леки или по-тежки алергични реакции. С все по-широката употреба на прополис ( пчелен клей ) това неминуемо ще се случи.

Поради тази причина имам следните препоръки при използването на прополис ( пчелен клей ). Особено при деца!

1. Винаги да се започва с външно прилагане на прополис ( пчелен клей ) - намазва се ограничен участък от кожата с 30% спиртен разтвор на прополис ( пчелен клей ) - колкото грахово зърно от вътрешната страна на лявата ръка, където кожата е нежна. Ако в рамките на 24 часа от намазването не се наблюдават зачервяване, подуване и други признаци на алергична реакция се пристъпва към

2. Намазва се на ограничен участък венеца с 30% спиртен разтвор на прополис ( пчелен клей ) , така както се постъпва при лечение на парадонтози и гингивити. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции се пристъпва към

3. Една капка от 30% спиртен разтвор на прополис / прополисова тинктура се разтваря в чаша вода. Разбърква се. и се изпива. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции, то може капките да се увеличат до достигане на препоръчителната дозировка, която е при възрастни 20 - 30 капки, разтворени в чаша хладка вода, а при деца е толкова капки на колкото години е детето.

Не се препоръчва да се дава продукта на деца под 3 годишна възраст.

Винаги давайте прополис вътрешно на деца сутрин. Ако има някакъв проблем лесно ще намерите адекватна лекарска помощ. Даването на прополис вечер, преди лягане се практикува, но крие известни рискове. Представете си, че се прояви алергична реакция, а часът е 22?!

Какви алергични реакции могат да се наблюдават. Не си поставям за цел да описвам всички възможни явления и да плаша аудиторията. Важно е, обаче да се знае, че при местно приложение алергичните прояви са по-леки и могат да представляват зачервяване, оток на мястото на апликацията, сърбящи обриви, при по-изразени реакции - поява на мехурчета и изязвяване. Всички тези промени са категоричен признак, че ПРОПОЛИС ( пчелен клей ) НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА.

При приемане вътрешно алергичните прояви могат да бъдат по-тежки и генерализирани /засягащи целия организъм с нарушаване на общото състояние/. Отново се наблюдават алергични обриви, придружени със сърбеж, падане на кръвното на пациента, при по-изразени реакции може да се стигне до алергичен шок. Понякога може да се появят диарични изхождания. Наличието на съмнение за алергична реакция също е показание ПРОПОЛИС ( пчелен клей ) И ПРОПОЛИСОВИ ПРЕПАРАТИ ДА НЕ СЕ УПОТРЕБЯВАТ.

Излишно е да се казва, че при по-изразени алергични реакции трябва да се търси лекарска помощ. Все пак какво може да направим сами, до намиране на лекар. Пострадалият трябва да бъде в хоризонтално положение за да се обезпечи кръвообращение на мозъка в условия на понижено кръвно налягане, а и да се избегне нараняване при настъпване на колаптоидни състояния.. Добре е да получи антиалергични средства от типа на алергозан, антиалерзин, аерон и др. С отличен ефект са кортикостероидните препарати. Препоръчително е прилагането им венозно, но поради падането на кръвното това не винаги е възможно. Не трябва да се търси венозен път, още повече, че това е специфична манипулация за обучен медицински персонал. Кортикостероидите могат да бъдат поставяни мускулно. Дозировката най-често е 1 - 2 mg/kg тегло. Ако няма възможност за инжектиране, съдържанието на ампулата може да се излее под езика. Там кръвоснабдяването е добро и препаратите се резорбират лесно.

ПРОПОЛИС ( ПЧЕЛЕН КЛЕЙ, Propolis )

Прополис ( пчелен клей ) е пчелен продукт, който заслужено получава все по-голяма популярност както в медицинските среди, така и сред широката общественост. Все повече утвърдени козметични и фармацевтични фирми създават ефективни препарати с негово участие.

Терминът прополис ( пчелен клей ) е гръцки. В превод означава “защита на града”, който по отношение на пчелното семейство е представен като кошер. Пчелите събират прополис ( пчелен клей ) от корите и пъпките на някои дървесни видове. Последните образуват смолисти вещества с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Събирайки прополис ( пчелен клей ) и използвайки го в своя кошер за строително-дезинфекционна дейност пчелите пренасят защитата в своя дом – пчелния кошер. С прополис ( пчелен клей ) пчелите запълват пукнатини и пространства в кошера, като по този начин се изолират и предпазват от външни влияния. С прополис ( пчелен клей ) те фиксират питите и ги правят устойчиви на сътресения. Пак с него те покриват килийките, които запълват с мед и прашец или в които майката снася своите яйца, а пчелите отглеждат пилото и им придават устойчивост към плесени, бактерии, вируси, гъби, които без него биха се развивали прекрасно при температурата и влажността, които са в кошера. С прополис ( пчелен клей ) пчелите балсамират по-крупни вредители, като мишки, които са били убити от тях чрез ужилване след като са проникнали в кошера и не са могли поради тежестта си да бъдат изхвърлени навън.

Прополис ( пчелен клей ) се събира през лятото. Средно от едно семейство за сезон може да се получи 100 – 150 г. Значение за количеството имат породата на пчелите, географското положение, климатичните особености, растителните видове върху територията, която е достъпна за пчелите.

Изваждането на прополис ( пчелен клей ) от кошера става чрез събирането му от рамките чрез рамкоповдигач, формирането на рехави топчета, които се поставят в целофанови или пластмасови пликове. Последните се съхраняват в хладилник.

Прополисът е пластелиноподобно по консистенция вещество, но с по-изразено прилепване към кожата на ръцете и предметите. Цветът му варира от тъмножълт до кафяв, керемидено – червеникав, тъмно зелен, черен. При падане на температурата става трошлив. При температури под 15 градуса може да се стрива на прах. Прясно изваденият от кошера прополис ( пчелен клей)  е мека лепкава маса. Това му качество и употребата му като строителен материал от пчелите е довело и до другото популярно име на прополиса - пчелен клей.  При по-продължително съхраняване потъмнява, най-вероятно поради окислителни и полимеризационни процеси. Добре е разтворим в спирт, по-слабо във вода. Има спирторазтворими, водоразтворими и мастно разтворими съставки. Разтворимостта му зависи от големината на частиците прополис ( пчелен клей ) /най-добре да бъде стрит на прах/, продължителността на разтваряне, температурата на разтворителя.

Съставът на прополиса ( пчелен клей ) е много сложен. Съдържа растителни смоли, восък, етерни масла, цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, терпени, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, алкохоли, витамини A, B1, B2, B6, C, E, множество микроелементи.

Критерии за качествен прополис ( пчелен клей ): Водно съдържание под 5%, восък под 22%, механични примеси под 12%, киселинно число 42-54, осапунително число 180-200, терично число 130-170, йодно число 105-140, показател за окисляемост под 10 секунди. Съществува достъпна методика за оценка на качествата на прополиса ( пчелен клей ) чрез оценка на способността му да се окислява от калиевия хиперманганат. При добиването на прополис ( пчелен клей ) от секрета на пчелните жлези в него попадат ненаситени киселини от мастния ред. Реакцията за обезцветяване на водния и на спиртния екстракт от прополис ( пчелен клей ) при добавяне към него на разтвор на калиев перманганат става моментално. Висококачественият прополис ( пчелен клей ) обезцветява разтвор на калиев перманганат за 4.5 – 6.5 секунди. Некачественият прополис ( пчелен клей ) – за 17.5 секунди. Окислителният процес се забавя, когато прополисовият разтвор съдържа механични примеси и восък.

Съхраняването на прополис ( пчелен клей ) при стайна температура на сухо и проветриво място и завит в пергаментова хартия води до запазване на качествата му в продължение на 3 години.

За противомикробните свойства на прополиса е известно следното: Има изразен бактерициден /убиващ микробите/ и бактериостатичен /спиращ развитието на микробите/ ефект спрямо много патогенни бактерии и Mycobacterium tuberculosis. Бактериите не се адаптират към него. Не е токсичен. Не уврежда нормалната чревна флора. Не се развива дисбактериоза. Увеличава противомикробната активност на някои антибиотици. Съхранявани при нормални условия прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност в продължение на 3-4 години. Антибактерийните вещества са термостабилни и практически устойчиви на високи температури.

Противогъбичното /антимикотичното/ действие на прополиса ( пчелен клей ) е силно изразено спрямо много низши гъби, които причиняват заболявания по кожата и окосмените части на тялото на човека. Особено изразено е действието спрямо поражения на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния канал причинявани от Candida щамовете. Ефективна концентрация е 0.01%.

Противовирусен ефект на прополиса ( пчелния клей ) е доказан по отношение на Virus influenzae, вируса на херпеса, вируси, които причиняват заболявания по растенията. Много интересни са наблюденията, които правят д-р Стоймир Младенов и др. автори при лечение на пациенти по повод на различни заболявания с пчелни продукти по време на грипни епидемии. Така например, д-р Младенов съобщава само за 4 заболели от грип от 590 болни, лекувани с пчелни продукти по време на грипна епидемия в гр. Варна през 1989 г., когато заболяват над 70% от населението на града.

Антипротозойните свойства на спиртните разтвори на прополиса ( пчелния клей ) се запазват до 0.25% разтвор. При водните разтвори този процент е 4%.

Руски и румънски специалисти доказват профилактични и лечебни качества на прополиса ( пчелния клей ) при лъчеви и рентгенови увреждания след вътрешно приемане на спиртен екстракт или локални апликации.

Съществуват научни изследвания, които доказват противораковото и противотуморното действие на прополиса.

Какви още въздействия оказва прополисът върху организма? Обезболяващо дори в ниски концентрации от 0.25% спиртен разтвор. Ефектът настъпва 5-10 мин. след прилагането и продължава около 1 час. Противосърбежно. Противовъзпалително. Анаболен ефект. Подобрява изчистването и заздравяването на рани. Особено демонстративно е това при обработка на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване на раните с намаляване на ексудацията и поява на свежи гранулации които постепенно изпълват раневия дефект и предотвратяват развитието на сепсис. В последствие се образува зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан. Мобилизира защитните сили на много органи и системи, подобрява имунитета, кръвотворенето, апетита, диурезата, оказва хипотензивно и антисклеротично действие. Много демонстративен е обезболяващият и лечебният ефект на прополиса ( пчелния клей ) при лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния на венците и зъбите.

Прополис ( пчелен клей ) може да се прилага в различна форма. Подробно за това можете да научите от книгата на д-р Стоймир Младенов и инж. Миленко Радославович “ Апитерапия. Лечение с пчелни продукти и основи на пчеларството”, издателство “Земиздат”, София 1999, ISBN 954-05-0383-3. Най-широко разпространение е получил 30% спиртен екстракт, който дава възможност да се приготвят по-ниски концентрации прополисо-водно-спиртни емулсии за вътрешно и локално приложение.

Как можем да си приготвяме лекарствени препарати от прополис ( пчелен клей ).

Спиртен разтвор на прополис ( клеева тинктура ) Употребява се вътрешно и външно. В зависимост от предназначението се използват различни проценти: 2%, 4% в стоматологията, 10%, 15%, 20%, 30% за вътрешно и външно приложение. Най-добре е да се приготви 30% разтвор от който лесно чрез разреждане могат да бъдат получени всички останали концентрации.

Ще разгледаме как се получава 30% спиртен разтвор. Вземат се 50 грама чист прополис ( пчелен клей ) и се оставят в камерата на хладилника за 12 часа да се втвърди и стане трошлив. След това се стрива на прах. Прахта се поставя в тъмна бутилка с шлифована запушалка и се залива със 100 мл. 95 спирт. В продължение на 5 дни се разклаща енергично по няколко пъти дневно. На 6-ия ден се филтрира през филтърна хартия. Филтратът се съхранява в тъмно добре запушено шише на тъмно и сухо място. Гъстият остатък от филтрирането заедно с филтърната хартия се изсушават и се претеглят. Да предположим, че остатъкът тежи 8 грама. Това означава, че от първоначалното количество прополис ( пчелен клей ), което е 50 грама 42 грама са се разтворили в спирта. Щом 30 гр в 100 мл спирт са необходими за 30% разтвор, то в 1 мл. от разтвора има 30/100=0,3 гр. прополис ( пчелен клей ). Когато разделим 42 грама на 0,3 получаваме 140 мл. Доливаме към филтрата спирт до 140 мл. Така получаваме 30% разтвор.

За практически цели разтворът прополис ( пчелен клей ) може да бъде 20-30%. Той се приготвя така: 100 гр. пречистен и стрит на прах прополис ( пчелен клей ) се поставят във флакон и постепенно към него се прибавят 300 - 500 мл. 96º медицински спирт като се разклаща в продължение на 30 мин. В продължение на 5 - 7 дни сместа трябва да се разбърква по 1-2 пъти дневно. На дъното на флакона се получава утайка. Филтрира се. Така приготвеният разтвор се съхранява на тъмно при стайна температура. Срок на годност - 3 години.

При деца се прилага 1/5 до 1/2 от дозата на възрастните в зависимост от заболяването.

Обикновено на възрастни се препоръчва профилактично да приемат веднъж дневно по 30 капки от 30% спиртен разтвор (клеева тинктура)  разтворени в чаша хладка вода половин час преди храна. С лечебна цел това количество се приема 2 – 3 пъти дневно.

На деца се препоръчва да приемат профилактично веднъж дневно толкова капки на колкото години са накапани в чаша хладка вода или сок или друга течност, която приема детето. Приемането трябва да бъде преди храна. С лечебна цел дозата може да се дава 2 – 3 пъти дневно.

Прополисово масло - 1 кг краве масло се разтапя в емайлиран съд. Охлаждат до 80 °С и добавят 150 г пречистен и раздробен прополис ( пчелен клей ). Раздробяването на прополиса става най-лесно след като е престоял няколко денонощия в камерата на хладилника.  Сместта се размесва с дървена шпатула около 20 мин. до получаване на еднородна маса. След това сместта отново се нагрява до втечняване като при това се разбърква. Докато маслото е топло се филтрира през няколко марли или металическа цедка, налива се в буркан, затваря се добре с винтова капачка. Съхранява се на студено, сухо и тъмно място. Най-добре - в хладилник. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно преди храна, разтворено в чаша топло прясно краве мляко.

Воден екстракт на прополис ( пчелен клей ). Към 100 гр. чист и стрит на прах прополис ( пчелен клей ) се добавя 100 мл. дестилирана вода. Разбърква се и се оставя на водна баня няколко часа. Важно е да се знае, че лечебните свойства на прополиса се съхраняват и след термична обработка. Филтрира се. Получава се мътна тъмно жълта течност със смолист аромат. Прилага се както спиртния екстракт на прополис - по 20-30 капки преди храна 1 - 2 - 3 пъти дневно. Препаратът е особено подходящ за употреба при деца поради отсъствието на спирт в него. Съхранява се на тъмно. Срок на годност - 3 години.

ПРОПОЛИС – ЗАЩИТА НА ГРАДА

 д-р Мирослав БАЛЧЕВ

Важна забележка!

В целия документ по-долу, където се срещат изолирано думите мед и прашец става въпрос за пчелен мед и пчелен прашец.

как най-лесно се употребява прополисът

С изключение на пчелната отрова, приложението на която изисква строга дозировка и правила, останалите пчелни продукти са лишени от токсичност, от странични ефекти, противопоказания и несъвместимост с други препарати. Като единствено противопоказание за употребата им може да се посочи алергията към тях и захарния диабет. Последното противопоказание не е абсолютно.

Думата прополис има гръцки произход и има следното значение – про – преди и полис град, или иначе казано защита на града. Прополисът е субстанция, която защитава пчелното семейство в кошера. Пчелите си служат с него, за да дезинфекцират жилището си и затворят ненужните им отвори в кошера. Това много ясно може да се наблюдава при стари и прогнили кошери, където отпадат парчелнца от дървесината и пчелите бързат да ги запълнят с прополис. Той служи като един своеобразен филтър за вирусите и други вредни микроорганизми, които биха могли да навлезат в кошера. По този начин пчелите съумяват да запазят един микроклимат в пчелното си семейство, чист от зарази и болести.

Във всеки район прополисът е различен в зависимост от преобладавщата растителност, и въпреки това основните защитни свойства на прополиса, се отличават пренебрежимо малко в различните видове.

Пчелите най-често приготвят прополиса от защитни вещества, които някои растения отделят чрез кората и пъпките си (например тополите). Това са различни видове гуми, восъци, смоли. Те го обработват чрез челюстите си премесвайки го със слюнка, транспортират го в кошера и там полират всяка една повърхност, като по този начин я предпазват от микроорганизми. Нещо повече, с прополис те обработват и вътрешните повърхности на пчелните килийки. Това е и една от причините за предпочитанията на потребителите да консумират пчелен мед от пита вместо центрофугиран мед. С прополис пчелите натъркват и тялото си, като по този начин използват неговото защитно действие.

Съставът на прополиса в днешно време е предмет на интензивни проучвания, за да се установят причините за неговия чудодеен лечебен ефект при множество заболявания при човека и животните. Основната му баластна съставка представляват различни растителни смоли, гуми и восъци. В него има много флавоноиди, както в чая и виното, антиоксидантни вещества, органични киселини и техни естери, феноли, алдехиди, витамини, минерали, растителни есенции. Антибактериалният ефект на прополиса е известен от древността. Сложният биологичен състав прави това вещество уникално по медико-терапевтичен ефект и е причина да не е възможно да се синтезира в лабораторни условия.

В днешно време прополисът все по-интензивно се използва в хуманната медицина. Той се прилага под форма на тинктури, таблети, гранули, сиропи, айрозоли, спрейове, кремове при лечение на оториноларингологични заболявания (ангини, синузити, отити, афти, гингивити). При това той действа противовъзпалително, аналгетично, анестезиращо. Свойството му да възстановява епителните повърхности го прави много успешен препарат при лекуване на изгаряния, абсцеси, фурункули, рани в дерматологията, при лекуване на декубитални (дълбоки атрофични) рани при болни с увреждания на гръбначния мозък или поради други причини.

Въздействието му върху организма не е само локално. Той стимулира имунната система, има спазмолитичен ефект, изразена антиоксидантна, противотуморна, противорадиационна и дезинтоксикираща активност.

Прополисът в кошера

Пчелите го използват като защитно средство. Полирането на стените на килийките води до повишаване на тяхната физическа устойчивост и до устойчивост спрямо микроорганизми. В студено време с прополис пчелите ограничават въздушните потоци в кошера като по този начин го използват като термоизолатор. Със своята бактериостатична, бактерицидна, антисептична, антимикотична антирадиационна активност прополисът е основният фактор, който препятства развитието на заболявания в един обем от около 50 литра, където водят интензивен живот 40 000 до 60 000 пчели и където дневно минават през входа около 100 000 пъти. Влажността в кошера е около 70%, температурата е 37-38 градуса, има високо съдържание на захари – това е идеална среда за развитие на микроорганизми, гъби и плесени.

Събраният прополис служи на пчелите за изолация на някои неочаквани вредители след като са нахлули в кошера и са били убити от пчелите (мишки и гризачи), но са прекалено големи и тежки, за да бъдат изхвърлени извън кошера.

Методика на събиране на прополис (пчелен клей)

Най-често прополис се събира чрез остъргване на горната повърхност на рамките или на стените на кошера с рамкоповдигач. Възможно е над рамките или в семейството да се поставят специални мрежи или решетки, чиито отвори не превишават 5 мм., и които се запушват от пчелите с прополис. Този метод на практика принуждава пчелите да събират и натрупват прополис в отворите на мрежата, чиито размери са съобразени с биологията на пчелите – отвори с размери до 4,5 мм. те запушват с прополис, а такива с размери по-големи от 5 мм. надграждат с восък. След това тези решетки и мрежи се поставят в хладилник. При ниски температури прополисът става чуплив и лесно се отделя от тях. Разтварянето му става с медицински спирт, като обикновено се приготвя 30% тинктура.

Количеството прополис, което събират пчелите зависи от тяхната раса. Известно е, че кавказките пчели събират повече прополис от италианските. И това е лесно обяснимо. Пчелите, които обитават по-студени климатични зони са се приспособили към тях благодарение на качеството им да събират повече прополис. Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Цветът му варира от жълто до тъмно кафяво.

Най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др.

Физични свойства на прополис (пчелен клей)

Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозелен цвят. Прясноизвадения от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Ароматът, физическите и химичеките свойсва зависят главно от вида на растенията в радиуса на летежа на пчелите. Прополиса има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгорчив и лют вкус и потъмнява при по-продължително съхранение. При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втвърдява, а при по-ниска става крехък. Има относително тегло между 1,112 и 1,136, няма определена точка на топено, но обикновено се топи между 80-105 °С. Разтваря се слабо в студена вода, а в  гореща от 7 до 11 %. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.

 Химичен състав на прополис (пчелен клей)

Прополисът има сложен химичен състав, който все още е дискусионен. Съдържа около 55% растителни смоли, в които влизат – флавоноиди, фенолни киселини и етери. Восъци и мастни киселини 25-35 % от растителен и пчелен произход.  Eтерични масла - 10%. Цветен прашец - 5 %, в това число протеини вероятно от полена и свободни аминокиселини – 16 от които повече от 1% от общото им съдържание. А агринин + пролин до 45,8%.  Дъбилни вещества, 14 микроелементи – найвече желязо и цинк, витамини – само В3, механични примеси и други – общо 5%.

растителни смоли: флавоноиди,

фенолни киселини,

етери

55%

Восъци и мастни киселини

25-35 %

Eтерични масла

10%

Цветен прашец

5 %

Дъбилни вещества, микроелементи, витамин В3, механични примеси и други

 

общо 5%

Антибактериално действие на прополис (пчелен клей)

-         Bacilus subtilis

-         Bacillus de koch - туберкулоза

-         Penibacilus larve larwe

-         Staphylococcus aureus

-         Streptococcus

-         Streptomyces sobrinus, Sterptomyces mutans, Streptomyces cricetus

-         Saccaromyces cerevisiae – бирена мая

-         Escherichia coli

-         Salmonella

-         Shigella

-         Giardia lamblia

-         Klebsiella pneumonie

-         Bacteroides nodosus – кореново гниене

 Антивирусно действие на прополис (пчелен клей)

-         Herpes

Съществуват категорични научни доказателства, че лечебни препарати, съдържащи прополис имат противовирусна активност и унищожават или намаляват активността на вируса на херпеса. По-подробна информация може да се прочете на адрес http://www3.interscience.wiley.com/journal/122407621/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

-         Influenza

-         Newcastle disease

-         Potato virus

 Нематодоцидно действие на прополис (пчелен клей)

-         Ascaris suum – при свине

 Антимикотично действие на прополис (пчелен клей)

-         Candida albicans

-         Epidermophiton

-         Microsporium

-         Achorion scholeini

 Антипротозойно действие на прополис (пчелен клей)

-         Paramecium caudatum

-         Stylonichia mithilis

-         Amoeba limax

-         Trichomonus vaginalis

 Прополисът притежава и лъчезащитно, противораково и противотуморно дейстие.

 Фармакологично действие на прополис (пчелен клей)

-         външно на гнойни и възпалителни рани унищожава патогенната микрофлора и неутрализира действието на токсините.

-         изменя цитологичната картина на раневия процес

-         противовъзпалиелно действие

-         анаболен ефект

-         снема болевия синдром

-         противосърбежно

Методики за лечебно приложение на прополис (пчелен клей)

-         Приемане през устата

-         Външно приложение

-         Електрофореза

-         Ултразвук

-         Аерозолен метод

-         Топлинни инхалации на водна баня с прополис и восък

-    Прополисо-восъчни локални топлинни апликации

 

Допълнителни ресурси за прополис

Прополис облекчава болките в стомаха

      standartnews.comСтрадащите от хроничен гастрит може да имат по-сериозни проблеми през следващите седем дни. Важно за тях е спазването на диета, бедна на дразнещи стомашната лигавица храни и напитки. Такива са силните подправки, богати на целулоза плодове и зеленчуци, пържени и пушени храни, кафе и газирани напитки. С профилактична, а и с лечебна цел за хората с гастрит е препоръчително приемането 3-4 пъти дневно на гладно на по 15-20 капки клеева тинктура (спиртен извлек от прополис), разтворени предварително в малко вода. Привържениците на лечението с пчелни продукти са установили, че прополисът е изключително богат на вещества с противовъзпалително, противоболково и епителотонично действие. Нещо повече, установено е, че този пчелен продукт упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит......

 

Прополис - препарати, показания, противопоказания  и начини на употреба

Противопоказания:Алергия към пчелен прашец, пчелен мед, пчелна отрова, пчелно млечице, отделни компоненти на прополис. Нужно е да отбележа, че такива състояния на непоносимост към препарата са изключителна рядкост.

При съмнение за наличие на алергия, първо е необходимо препаратът внимателно да се приложи външно. Ако се появят признаци като зачервяване, сърбеж, подуване - употребата на препарата както външно, така и вътрешно е противопоказана.

Препаратът може да се приема вътрешно или да се прилага външно.

Показания за външно приложение и начин на употреба на прополис

- заболявания на устната кухина - херпеси, афти, гингивити, гингиворагии, пародонтози, глосити, стоматити в т.ч. и радиационни, ангини, болки в гърлото

- заболявания на кожата - повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес

Локалните промени по кожата или в устната кухина могат да се обработват с тампон, който е напоен с 30% прополисов разтвор. Най-добре е да се използват тампони за уши, защото те дават възможност прилагането на прополиса да бъде точно върху поразения участък от кожата или устната лигавица.

Гаргари могат да се правят с 2-4% водно-спиртна емулсия на прополис. 2% емулсия се приготвя като 1 мл. 30% спиртен разтвор се добавя към 14 мл. вода. Това е приблизително 1 супена лъжица. Съответно 4% разтвор се приготвя като 1 мл.  30% разтвор се прибави към 7-8 мл. вода.

Прополис с успех се прилага за заздравяване на венците и зъбите

За предпочитане е венците да се обработват вечер чрез намазване с памучно тампонче, след като се измият зъбите /препоръчителна паста за зъби - Colgate с прополис/ тъй като е възможно зъбите временно да се оцветят по-тъмно.

 

С много добър ефект е паста Astera с прополис

Прополисът може да служи за обработка на декубитални рани

Препарат: 30% спиртен разтвор на прополис. Опаковка от 25 мл. Съдържанието на шишенцето се смесва с маслен разтвор на вит. А в съотношение 1:1

Препаратът се прилага след хирургическа обработка на раната чрез накапване, така че цялата и повърхност да се покрие с фин прополисов филм. Преди прилагане съдът в който е спиртно-маслената емулсия на прополиса трябва енергично да се разклати.

Показания за вътрешно приложение и начин на употреба

- повишаване на имунитета

- гастрити, язви, колити

- инфекциозни стомашно-чревни заболявания

При възрастни в чаша с хладка вода се накапват 30 капки. При деца след 3 годишна възраст в чашата се накапват толкова капки, на колкото години е детето. На повърхността на водата се образува белезникав слой. Това е водно-спиртна емулсия на прополис. РАЗБЪРКАЙТЕ! преди да изпиете съдържанието. Иначе е възможно да получите парене по хода на хранопровода и леки болки в стомаха. Можете преди да погълнете съдържанието на чашата да изплакнете устната кухина. Така освен системния ефект на прополиса след поглъщането му можете да разчитате на още два - дезинфекциращ устната кухина, венците, рино-фарингса, тонзилите. При поглъщане на водно-спиртната емулсия има положителен ефект и върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и червата. Приемането на препарата през устата трябва да се извършва преди храна 20-30 мин. 3 пъти дневно. Приемането по този начин има много добър ефект за профилактика и лечение на простудни състояния.

Цена 3,50 лв

Препарат: 30% спиртен разтвор на прополис /пчелен клей/ за външно и вътрешно приложение.
Опаковка: Стъклени или пластмасови шишенца с вместимост
25 мл с капкомер

Опаковка от 25 мл. 30% спиртен разтвор е достатъчна за около 20 дни при условие, че препаратът се приема веднъж дневно. Приемането на 3 шишенца през есенно-зимния и 3 през пролетно-летния сезон води до добри нива на защитните сили на организма най-вече срещу вирусни инфекции.

Можете да поръчате прополисов разтвор на тел. 032 624753, 0888456121 или на адрес:

Цената на 1 шишенце от 25 мл. с капкомер е 3.
50 лв.
Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

 

Цена 7,00 лв.

Препарат: 30% спиртен разтвор на прополис /пчелен клей/ за външно и вътрешно приложение.
Опаковка: Стъклени или пластмасови шишенца с вместимост
50 мл с пулверизатор - спрей.

Спреят прополис е особено удобен за пръскане на гърлото. Пръскане в носа на спиртен разтвор на прополис не се препоръчва. Продуктът е много удобен и за вътрешно приемане на прополисовата тинктура. 5 - 6 впръсквания в чаша хладка вода са равни на 30 капки. Много по-удобно е да се впръска 5 - 6 пъти в чаша вода, отколкото да накапваме 30 капки в нея.

Спреят е много удобен за напръскване на по-големи участъци от засегнатата кожа, както и при хирургична обработка на рани.

Противопоказания: алергия и деца на възраст до 3 години.

Показания: Външно при гингивити, парадонтози, наранявания на кожата, изгаряния, херпеси, афти, ангини, фарингити, стоматити, глосити. Вътрешно - за укрепване на имунитета, язвена болест на стомаха, дванадесетопръстника /дуоденума/, колити, ентерити от инфекциозен характер.

Едно ново направление за използване на продукта е профилактика на гъбични инфекции на ноктите /онихомикози/. За гъбичките по кожата и ноктите може да се говори много. До скоро основен източник на инфектиране бяха войнишките обувки, които заразявайки войниците заразяваха и техните семейства. При рязане на ноктите с ножичка или нокторезачка краят на ноктите става особено чувствителен към внедряване на гъбична инфекция в него. Ако се погледне под микроскоп, ще се види, че краят на прясно отрязаният нокът е почти като бала с памук. Поради това е добре след отрязване краищата на ноктите да се обтрият с тампонче, напоено в 30% спиртен разтвор на прополис.

Можете да поръчате прополисов разтвор на тел. 032 624753, 0888456121 или на адрес:

Цената на 1 шишенце от 50 мл. спрей е 7.00 лв.
Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

 

ПРОПОЛИСОВ ШАМПОАН

Цена 4,00 лв.

Прополисов шампоан

Прополисов шампоан се препоръчва за всякакъв тип коса и за ежедневна употреба. Искрено Ви го препоръчваме защото сме се убедили в добрия ефект от употребата му. Причина за доброто действие е съставът на продукта. Той съдържа висококачествен прополис. В него няма оцветители, ароматизатори, консерванти. Прополисът като естествена бактерицидна растителна субстанция заздравява косата, като запълва пукнатините на космите и по този начин ги заздравява. Подсилващият ефект е допълнително усилен чрез антимикробните и противогъбчните въздействия на продукта.

Но не само местният ефект от използването на шампоана е за отбелязване. Трябва да се подчертае, че при използването му част от активните бактерицидни и имуностимулиращи съставки на прополиса се вдишват и така оказват благоприятен ефект на дихателната система като се започне от носа и гърлото /ринофарингс, ларингс, синуси, трахея, бронхи/ и се стигне до терминалните бронхиоли и алвеолите.

Препоръчваме този продукт и го предлагаме на Вашето внимание единствено и само защото сме се убедили в неговия категоричен ефект при пърхот, лишеи на окосмената част на главата с различна генеза, чуплива и слаба коса, алопеция с локална генеза и др. Мек и недразнещ може да се използва при деца след 3 годишна възраст.

Можете да поръчате прополисов шампоан на тел. 032 624753, 0888456121 или на адрес:

Цената на 1 опаковка е 4.00 лв.
За търговски обекти и складове на едро, за количества - преференциални цени.

Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

Повече за продукта можете да прочетете на адрес http://abiconic.dir.bg/bees/Products/propolisov_shampoan.htm

 

ПРОПОЛИСОВ МЕХЛЕМ

Цена 4,20 лв.

Прополисов унгвент / Прополисов мехлем /

Прополисов мехлем или прополисов унгвент е продукт, който ярко демонстрира лечебните свойства на прополиса. Практически с неограничен срок на годност, без особени изисквания за условията на съхранение, изготвен от чист натурален пчелен клей, придобит по специална технология и ланолин и вазелин, внасяни за фармация и козметика, трябва да бъде винаги на разположение във всяка една домашна или автомобилна аптечка.

Прополисов мехлем съдържа 10% прополис, ланолин и вазелин. Безцветен на цвят. Без добавяне на ароматизатори, консерванти, оцветители, стабилизатори.

Прополисов мехлем е особено подходящ за лечение на наранявания, изгаряния, гъбични инфекции на кожата, микротравматизъм, фисури, рагади, хемороиди, варикозни и декубитални рани /в комплекс с хирургична обработка на раните/. При умело приложение и в съчетаване с хирургическа обработка може да се използва успешно и за лечение на големи рани.

Можете да използвате прополисов мехлем  за профилактика и лечение на гъбични инфекции по кожата и ноктите. За целта краищата на ниско изрязаните нокти трябва да се обработят с мехлема. Така, той блокира навлизането на гъбичните спори в разрехавената от изрязването нокътна пластина. При обработката да се нанасу и върху прилежащата кожа.

Наши клиентки с успех го използват за лице.

Да не се прилага при деца под 1 годишна възраст както и при наличие на данни за алергия към прополис

Можете да поръчате прополисов унгвент ( прополисов мехлем ) на тел. 032 624753, 0888456121, 0888370219 или на адрес
 
Цената на 1 опаковка е 4,20 лв.
За търговски обекти и складове на едро, за количества - преференциални цени.

Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

На всички наши клиенти, закупили прополисов мехлем поднасяме нашите извинения, за техническа неточност - на етикета на продукта е посочено, че теглото е 35 гр., което не отговаря на истината. Правилното е, че количеството на прополисов мехлем е 40 ml. Данните са взети от каталога на производителя на опаковката и са потвърдени чрез стриктно измерване. Взети са съответни мерки за коригиране на тази подвеждаща информация. Дължим това откритие на доц. Данчо Кинов Ненов от Бургас. Благодарим му от сърце и му пожелаваме много успехи в приготвянето на гъбените каши, рибените чорби и творческо дълголетие :-)

Надяваме се да получим аналогично извинение от хората, които тази година /2011/ пръскаха с инсектициди рапицата по време на цъфтеж в обедните часове и ни  създадоха неизброими грижи и проблеми като местене на повече от 300 семейства първо на 8 км., а след двадесетина дни отново на 8 км. Процедурата в продължение на около месец беше горе-долу следната - през деня се вади мед за да могат кошерите поне малко да олекнат, а след това всяка нощ до към 2 - 3 часа сутринта товарене и разтоварване на свръх тежки кошери. Независимо от огромните усилия загинаха няколко магарета и коне от ужилвания. Пчеларите, естествено ги платиха, а МЗХ - ни лук яло, ни лук мирисало. Нямали били данни. Независимо от всичко това пчеларите претърпяхме огромни загуби на пчели и продукция, като тези загуби ще продължат и догодина, защото от тези местения, от препаратите с които се пръска рапицата, много пчели загинаха, много от семействата се обезлюдиха и няма да преживеят зимата. Не им трябва на българските пчелари CCD Имат си достатъчно стандартни проблеми и продължават да им създават още повече. Само прочетете по диагонал Наредба 26 на МЗХ за директни доставки на храни от животински произход от 2010 г. Ако някой счита, че Чл. 9 и Чл. 11 на тази наредба са в обществена полза, моля да ми се обади на 0888456121 и да ми обясни защо. И всичко това е представено много схематично. Само патил може да го разбере. Но затова пък какъв хубав документален филм направи БНТ. Излъчиха го по сателитния канал. "400 луди жила" се казваше филма. Няма да коментирам, че заглавието не ми харесва. Няма да коментирам, че доста неща останаха зад кадър. По-важното и ужасяващото е, че по- каналите на National geographic от 2004 г. многократно се върти шокиращият филм Silence of the bees и общественият резонанс е кръгла нула. Но това е почти нищо по сравнение с факта, че дори и пчеларските среди не акцентират внимание върху тези проблеми, а си гледат само търговийката. Какво остава за ангажирания политически и финансов елит....

Та да се върнем на нашия казус. Извинявайте, българи, че сме Ви измамили и вместо 35 ml сме записали 35 g. Сигурно и заради това съдбата ни наказва. Ако не е мор, ще е суша. Ако не е суша, ще е наводнение. Ако не е наводнение - пожар. Ако не е пожар - масово натравяне или кражби и вандализъм. CCD е резервен механизъм за неблагополучие. Ако всичко е наред - министерско постановление. Грешни сме!

Като продължение на по-горе описаната черна серия зимата на 2011/2012 г. беше тежка. Рапицата в доста региони измръзна. Акацията цъфтя на много места по-рано и непродуктивно. Много от пчелните семейства, дори в благодатни за пчеларството иначе райони предадоха богу дух. Останалите живи са слаботелесни, а продължителното застудяване и валежи, при наличие на оскъдна паша, също не предвещават нещо добро. Смъртността на доста места в страната премина 50%, което е пет пъти повече от считаното за нормално. Рано напролет се почувстваха и "ползите" от още една бомба със закъснител - НАРЕДБА № 27 ОТ 10 ЮЛИ 2002 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА според която /чл. 5/ се допуска маркирането на кошерите да става чрез боя или ламиниран стикер и то само на капака. Зачестиха кражбите на кошери, които освен капак имат по няколко корпуса, магазини, дъна и които за радост на крадците не са маркирани, защото въпросната НАРЕДБА 27 на МЗХ не го изисква.
 

 

Цена 4,00 лв.

Прополисов сапун 0,075 kg

Състав: Прополис, растителни мазнини, глицерин и др.

Изключително нежен и подходящ дори за бебешка кожа. Ефективен при кожи, склонни към възпалителни процеси, акне, псориазис, екземи и др. Подходящ за всякакъв тип кожа за ежедневна употреба. Много приятен аромат и отлични миещи свойства.

Можете да поръчате прополисов сапун на тел. 032 624753, 0888456121 или на адрес
 
Цената на 1 опаковка е 4.00 лв.
За търговски обекти и складове на едро, за количества - преференциални цени.
Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

 

Цена 2,00 лв.

Натурален прополис 0,010 кг

Състав: 100% чист прополис

Технологията на придобиване гарантира получаването на пречистен прополис. Ние не оформяме прополиса като пръчки, пурички, топчета. Нашият прополис е в естествено гранулиран вид, което е особено удобно за използването му в различни рецепти.

Приложение: В чист вид прополис се използва рядко. Подходящ е за лечение на кокоши трън чрез локални апликации на количества колкото грахово или бобено зърно. Чист прополис се използва при различни рецепти.

Не се препоръчва дъвченето или гълтането на цели парченца чист прополис поради опасност от увреждане на лигавиците поради силното действие на чистия прополис.

Можете да поръчате прополис 0,010 кг на тел. 032 624753, 0888456121 или на адрес
 
Цената на 1 опаковка е
2.00 лв.
За търговски обекти и складове на едро, за количества - преференциални цени.
Ще Ви го изпратим с наложен платеж на посочен от Вас адрес или до офис на куриера до поискване.

 

Прополисови тоалетни кърпички

Лесно можете да си ги направите и сами. Необходимо е да си купите някакви влажни тоалетни кърпички, след което да накапите в пакетчето от 30% спиртна тинктура на прополис.

Много добро средство за дезинфекциране на ръцете с пролонгиран ефект. Особено подходящо за почистване на ръцете по време на грипна епидемия.

 

Лечебно действие на въздуха в пчелина

На пръв поглед подобно заглавие изглежда малко несериозно. Като размишлявах на тази тема, стигнах до извода, че все пак в нея има рационално зърно. Естествено разсъжденята ми по този въпрос бяха съпроводени с наблюдения на пчелините, търсене на литература, съпоставяне с вече познати факти и наблюдения, разглеждане на макрофотографии.

Добре известно е, че пчелите са покрити с финни власинки, които имат голямо значение за аеродинамиката, опрашването, терморегулацията на пчелите. Сигурно специалистите биха добавили още функции към този списък. Власинките от друга страна многократно увеличават повърхността на пчелата. Разположението им е такова, че между тях има свободно пространство. Нормално е пчелата да полага съответните хигиенни грижи за своята повърхност. Какви са тези грижи. Най-често са свързани със събирането на прополис от различни растения - върби, тополи. Прополисът се пренася от тях, прикрепен към крачетата, така както пренасят събрания прашец. В семейството с прополис се покриват всички повърхности - на кошера, на рамките, на восъчните килийки. Несъмнено при този процес, обработвайки вътрешните повърхности на кошера, по косъмчетата на тялото полепват частици прополис, които и тук имат всички известни негови профилактични и лечебни качества - антибактериално, антипротозойно, противовирусно, антимикотично /противо гъбично/, хидрофобно, противоплесенно действие. Летейки извън кошера пчелата достига високи скорости. Преминавайки през въздушното пространство от прополисовите частици, предпазващи тялото и се изпаряват летливи субстанции, които имат ефект, подобен на фитонцидите. На пчелина, където кипи трескав труд и летят много пчели концентрацията на тези вещества е със сигурност по-висока, отколкото извън територията му. Ето защо, мисля че наистина има сериозни основания да се твърди, че въздухът на пчелина е лечебен. В действителност по време на активния летеж на семействата представлява прополисов аерозол и дишането му е подобно на инхалации с прополис.

Всичко това е само една хипотеза, която се надявам да бъде подкрепена със съответни научни факти.

В гр. Вилнюс е съществувал химически завод "Спиндулис". Там се е произвеждал препарат с търговско име "Мета". Представлявал е балон, в който под налягане се е съхранявал спрей на прополис Използвал се е за дизенфекция на помещения. За 30 мин. унищожава 30 - 50% от патогенните микроорганизми в помещенията сред които стрептококи, стафилококи, възбудители на дифтерията, дизинтерията, коремния тиф. С един балон може да се очисти помещение от 15 кубически метра приблизително 50 пъти. /От книгата "Лечение с пчелни продукти Апитерапия и основи на пчеларството на д-р Стоймир Младенов, инж. Миленко Радославович, София 1999, Земиздат, стр. 93, ISBN 954-05-0383-3/

Propolis hilft auch den Frauen
http://www.bee-info.com/propolis.php

Wegen seiner schmerzlindernden und die Menstruation regelnden Wirkung wurde Propolis schon im Altertum angewendet. Das ist auch noch heute üblich. Man nimmt gegen Dysmenorrhöe und Amenorrhöe zweimal täglich je fünf Tropfen Propolistinktur in etwas Wasser oder fünf Kaubonbons. Eierstock- und Tubaentzündung werden ebenso mit Tropfen (innerlich) wie auch äußerlich durch Salben oder Salbenumschläge auf die schmerzstillenden Stellen behandelt. Der bereits zitierte polnische Forscher Stanislaw Scheller berichtet zudem über die hervorragende Wirkung von Propoliszäpfchen bei Vaginitis (Scheidenentzündung), Leukorrhöe (Weißfluß) und anderen bakteriellen oder von Pilzen verursachten Infektionen des weiblichen Genitaltraktes. Der polnische Dozent Henryk Suchy und seine Frau, Maria Suchy, die die gynäkologische Abteilung des Spitals in Goczalkowice Zdroj leiten, haben sich mit der häufigen Infektionserkrankung Trichomonasis vaginalis befasst. Sie verwendeten entweder 30-mg-Propolis-Tabletten, mit Propolislösung getränkte Tampons oder Propolis-Vaginalzäpfchen. von 48 Patientinnen konnte Suchy 42 vollständig heilen; nur sechs sprachen auf die Propolistabletten überhaupt nicht an. Auch auf andere pathogene Keime wirkt Propolis hemmend. Schließlich haben Henryk und Maria Suchy Propolis und das Pollen-Gelée-Royale-Präparat Melbrosia p.l.d. gegen klimakterische Beschwerden; mit ausgezeichnetem Erfolg angewendet. Propolis hat sich, in Salbenform; äußerlich auch beiBrustdrüsenentzündungen; bei Decubitus (Wundliegen), Craurosis vulvae und Colpitis senilis bewährt. Inzwischen gibt es eine Art Propolis-Internationale. Die bekanntesten Forscher auf diesem Gebiet kommen regelmäßig zusammen. Eine der Tagungen fand 1980 in Budapest statt. Kongreßvorsitzender war der Präsident des Welt-Bienenzüchter-Verbandes "Apimondia", Professor Dr. Ing. V. Harnaj. einer dieser Forscher ist der dänische Imker und Biologe K. Lund Aargard. Er berichtete, daß er eine plötzliche Halsentzündung; mit einer wäßrigen Propolislösung innerhalb weniger Stunden kuriert habe. Auch bei einer später auftretenden schweren Augenentzündung; bewährte sich Propolis. Das war 1967. Seither hat Aargard an mehr als 16.000 Skandinaviern Propolis angewendet, mit bestem Erfolg. Ihm ist es auch zu verdanken, daß es neuerdings einen Propolis-Standard ("Propolis in Propolinqualität") gibt. Der Gewichtsunterschied von gereinigter zu roher Propolis beträgt bis zu 30 Prozent - und Aargard meint, daß das "Herausholen" der Propoliswirkstoffe und das Entfernen der Verunreinigungen (Sand, Holz Wachs) den therapeutischen Effekt erhöht.
 

Прополисът помага и на жените

Поради своя обезболяващ и регулиращ менструациите ефект прополисът е бил използван още през древността. За борба с дизменореята или аменореята трябва да се приема два пъти дневно по 5 капки спиртен извлек, накапани в малко вода или пет дъвчащи прополисови бомбона. По подобен начин се третират и възпаления на яйчниците или фалопиивите тръби. Цитираният тук полски изследовател Stanislaw Scheller съобщава освен това за благоприятното въздействие на прополисови свещички при вагинит, бяло течение и други бактериални или предизвикани от гъбички инфекции на женските полови пътища. Полският доцент Henryk Suchy и неговата жена Maria Suchy, които ръководят гинекологичното отделение на болницата в Goczalkowice Zdroj са се занимавали с най-честото инфекциозно заболяване - трихомонален вагинит.......

Прополисът намалява нивата на кръвната захар, на "лошия" холестерол с ниска и много ниска плътност /LDL-C, VLDL-C/, повишава нивата на "добрия" холестерол /HDL-C/.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15629260

Наистина, описаните по-горе положителни ефекти върху обмяната на въглехидратите и липидите, са установени категорично при опитни животни. Но има и емпирични данни, че приемането на прополиса влияе положително на кръвната захар, като я намалява и при хора с диабет. Препоръката да се приемат малки топчета прополис трябва да се прилага с известна предпазливост, тъй като е възможно топчето да залепне за някоя от лигавиците на стомаха или червата и да предизвика изгаряне. По-подходящо е да се приемат спиртни извлеци или водни екстракти на прополис по 30 капки, разтворени в 50-100 мл. вода или прясно мляко 1 -3 пъти дневно 30 мин. преди храна.

Хипотеза за ефективността от прилагането на прополис

През милионите години развитие на животинските и растителните видове на земята пчелите са претърпели много малко промени. Това се обяснява с тяхното съвършенно устройство и организация на живот, които ги правят много приспособими към променящите се условия на живот. През целия този огромен период пчелите са опрашвали растенията, събирали са мед, прополис, жилели са неприятелите. Прополисът както тогава, така и днес е бил събиран от пчелите от различни растения. Трябва да се подчертае, че прополисът е основният защитен фактор на растенията. Те са го произвеждали за да се защитават от тогавашните микроорганизми, плесени, гъби, бактерии, вируси, инфузории. Ясно е, че еволюцията на макросвета е била паралелна с еволюцията на микросвета. В хода на това хилядолетно съревнование всеки един от участниците е шлифовал своите отбранителни и нападателни системи за да оцелее и да продължи развитието на своя вид. Микроорганизмите са се променяли. Съответно са се променяли и макроорганизмите, растенията са отделяли прополис със съответен състав, такъв, че да ги защитава от новите видове микроби. Пчелите от своя страна са вземали този прополис и с него са тапицирали всичко в пчелното семейство, дори и себе си. И така до наши дни. Може да се твърди, че благодарение на прополиса животът на земята се е съхранил и продължава да съществува до наши дни. Ето защо прополисът действа отлично на много микроорганизми. Към него микроорганизмите не развиват привикване. Няма как да привикнат, тъй като съставът на прополиса се променя еволютивно, така както се променят растителните видове.

 

Очаквайте още по темата "Прополис" на тази страница.

назад

 напред

 

ПРОПОЛИСОВ ШАМПОАН
ЦЕНА 4.00 ЛВ

ПЧЕЛНО
МЛЕЧИЦЕ
ЦЕНА ЗА 10 ГР.
10.00 ЛВ.

ПЧЕЛЕН
ПРАШЕЦ 100 g - 5 ЛВ.
500 g - 22 ЛВ,

 ПРОПОЛИСОВ
СПИРТЕН
РАЗТВОР
25 ml 30% - 3,50
ЛВ

НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД - БУКЕТ ОТ ДОБРУДЖА
0.800 кг. - 8 ЛВ.

НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД - БУКЕТ ОТ ДОБРУДЖА
0.950 кг. - 9 ЛВ.

ЗА ПОРЪЧКИ 032624753
0888456121
0888370219

МОЖЕТЕ ДА КУПИТЕ НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД - БУКЕТ ОТ ДОБРУДЖА

ЗА ПЪЛНИЯ СПИСЪК С ПАРТНЬОРСКИТЕ МАГАЗИНИ ПОТЪРСЕТЕ В GOOGLE "МАГАЗИНИ ЗА МЕД" ИЛИ ПОСЕТЕТЕ http://abiconic.dir.bg/bees/magazini.htm 

В ПЛОВДИВ
БУЛ. ИВАН ВАЗОВ 74,
СЕРГИЯ ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
НЕ РАБОТИМ С ТОЗИ МАГАЗИН ТЪЙ КАТО ХРИСТО И БАЩА МУ ДЕЛЧО КОСТАДИНОВ ДЯЛКОВ НИ ДЪЛЖАТ 365 ЛВ. ОТ ДЕКЕМВРИ 2010 Г. ЗА СТОКА ОСТАВЕНА НА КОНСИГНАЦИЯ

В МАГАЗИНА НА УЛ. "СЛАВЯНСКА" 25 Б
/ЗАД ВОЕННА БОЛНИЦА/

ПРОДАВА СЕ НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ДОБРУДЖА

В МАГАЗИНА ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА УЛ. "ПЕТКО Д. ПЕТКОВ" 57
/СРЕЩУ УЧИЛИЩЕ ДУШО ХАДЖИДЕКОВ/

ПРОДАВА СЕ НАТУРАЛЕН ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ДОБРУДЖА

В СОФИЯ
В ДЕНОНОЩНИ МАГАЗИНИ "БЕЙЛИ" С АДРЕС:

БУЛ. "ХРИСТО БОТЕВ" 59
УЛ. "ВИХРЕН" 37

Не работим с тези магазини, тъй като ни дължат пари.

 


Последна промяна: 02.04.2015 г. 02:01:41

ICQ 256933797, mIRC #bees, 032624753, 0888456121, http://www.bhbp.bg

Форма за контакти